Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua europeană a limbilor, sărbătorită la Liceul Ortodox

“Episcop Roman Ciorogariu”

În fiecare an, la data de 26 septembrie, Europa celebrează multitudinea limbilor vorbite pe întregul continent. Încă de la prima ediție, care a avut loc în 2001, Ziua europeană a limbilor a evidențiat moștenirea lingvistică deosebit de bogată a Europei și i-a încurajat pe cetățeni să învețe limbi străine.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea această zi, cu profunde semnificații, a fost marcată printr-o serie întreagă de activități. Sub îndrumarea doamnelor profesoare de limba engleză, Mirella Pința și Ileana Borș, precum și a consilierului educativ al instituției, domnul profesor Florin Alin Oros, elevii din clasele învățământului primar și gimnazial au fost implicați în câteva momente aflate în strânsă legătură cu profundele semnificații ale limbii engleze.

Momentul aniversar a fost deschis de elevii din clasele primare care, sub coordonarea doamnei profesoare Ileana Borș, i-au încântat pe cei prezenți cu două cântece în limba engleză.

Apoi, domnul profesor Florin Alin Oros a evocat semnificația zilei de 26 septembrie, enumerând principalele momente de natură istorică. De asemenea, domnul profesor a precizat importanța învățării limbilor străine, atât în cadrul școlar, cât și pe parcursul întregii vieți.

Partea a doua a programului a urmărit dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză. Sub coordonarea doamnei profesoare Mirella Pința, au fost realizate câteva scenete cu tentă moralizatoare, în limba engleză, fiind implicați elevi din clasele a VI-a A și B. În continuare, elevii claselor a VII-a A, a VI-a A și a VI-a B au prezentat într-o manieră atractivă diverse ghicitori englezești.

Programul s-a încheiat prin implicarea tuturor elevilor prezenți într-un concurs de cultură generală în limba engleză (Quiz). Constituiți pe grupe, elevii au avut de răspuns unui număr de 20 de întrebări. În final, au fost evaluate răspunsurile tuturor grupelor, fiind declarată câștigătoare echipa din clasa a VII-a A, formată din elevii Monica Marincaș, Alexandra Iovan, Miruna Pantiș, Miruna Cosma și Sergiu Ciontea, care, răspunzând corect la 19 din cele 20 de întrebări formulate, au câștigat premii constând în diverse dulciuri. 

La finalul programului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul liceului, a vorbit despre importanța cunoașterii limbilor moderne pentru formarea intelectuală și profesională și i-a felicitat pe profesorii organizatori și pe elevii implicați în realizarea acestui program.

Scopul întregului program a fost acela de a impulsiona, atât pe cei mici, cât și pe cei mari, să învețe o limbă străină în timpul școlii dar și în afara ei, deoarece fiecare limbă învățată reprezintă o fereastră deschisă către o cultură, facilitând comunicarea interculturală și cunoașterea interumană.