Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Început de an școlar

la Liceul Ortodox

„Episcop Roman Ciorogariu”

Luni, 12 septembrie 2016, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a deschis porțile pentru cei peste 700 de elevi integrați în toate nivelurile de învățământ care funcționează în cadrul instituției: nivelul preșcolar, primar, gimnazial și liceal-vocațional.

Festivitatea de deschidere a anului școlar s-a desfășurat în locația de pe strada Aluminei, nr. 88, din Oradea, unde funcționează clasele de nivel primar și gimnazial și a debutat prin intonarea Imnului de stat al României, după care, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficialităților, a profesorilor, a elevilor și a părinților, s-a săvârșit rânduiala slujbei de la începutul anului școlar. La acest moment de rugăciune, răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul liceului, a deschis și a moderat seria cuvântărilor, dând citire Mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar, în care Preafericirea Sa îi îndeamnă pe toți cei implicați în desfășurarea procesului educațional să cultive o educație integrală, intelectuală și spirituală, personală și socială, spre binele familiei, Bisericii și poporului român, cu atât mai mult cu cât anul acesta este „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” în Patriarhia Română, iar recent, în perioada 1-4 septembrie, la București, a avut loc „Întâlnirea tinerilor ortodocși din toată lumea”, eveniment în cadrul căruia 2.500 de tineri din diferite țări au identificat problemele specifice generației lor și au propus posibile soluții.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector Școlar pentru Religie a transmis mesajul Domnului Inspector Școlar General Alin Florin Novac-Iuhas, subliniind necesitatea unei comunicări afective din partea profesorilor, împletită cu talent pedagogic pentru realizarea unei educații integrale, astfel încât elevii să se poată bucura de frumusețea anilor de școală, să dea un sens vieții și să aibă încredere în forțele proprii și în forța educației.

Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, directorul școlii, și-a exprimat dorința ca începutul acestui an școlar să fie pus sub semnul seminței care rodește, cu atât mai mult cu cât pasiunea este mai puternică, efortul este mai susținut și truda este mai mare. De asemenea, Preacucernicia sa a adresat un apel părinților ca și în acest an școlar să fie alături de școală, pentru ca împreună, dascălii și părinții să poată construi un drum frumos pentru elevii acestei școli.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare pentru elevii, profesorii și părinții care i-au însoțit pe elevi. Preasfinția Sa și-a exprimat nădejdea că numai prin educație și cultură putem rezista în fața tăvălugului ce vrea să uniformizeze totul, ne întărim identitatea nostră și putem să oferim și noi o contribuție lumii care are nevoie de dragoste, de frumusețe, de înțelepciune și de adevăr. De asemenea, Preasfinția Sa a făcut un apel la adresa părinților trupești, ca aceștia să îi înconjoare pe copii cu dragoste reală, nu formală, să le fie cei dintâi prieteni, ca să-i poată înțelege înainte de a-i judeca, prevenind în acest fel anturajele nepotrivite și încercând să petreacă cât mai mult timp împreună, nelăsându-i doar în grija Școlii și a Bisericii. În același timp, Chiriarhul Oradiei a mulțumit colectivului de cadre didactice pentru dăruirea și profesionalismul cu care formează generațiile de elevi încredințate, felicitându-i pentru rezultatele deosebite obținute în anul școlar precedent la examenele naționale de Evaluare și Bacalaureat, precum și la olimpiadele și concursurile școlare.

După încheierea festivității, elevii împreună cu diriginții și părinții s-au deplasat în sălile de clasă pentru prima oră de dirigenție din acest an, în cadrul căreia au depănat amintiri din vacanță, au primit noile manuale și informațiile necesare la început de an școlar.

Elevii din clasele de liceu, de la profilul vocațional, care studiază în clădirea școlii din str. Republicii, nr. 48 din Oradea, unde odinioară s-a aflat vechea Academie Teologică din Oradea, s-au bucurat de vizita Preasfințitului Părinte Sofronie, care a intrat în fiecare sală de clasă și a stat de vorbă cu elevii și cu părinții fiecărei clase, vorbindu-le despre importanța studiului consecvent și permanent, încurajându-i și dorindu-le mult succes în noul an școlar.

Preasfinția Sa a vizitat și biblioteca liceului, proaspăt renovată și dotată, lucrare la care și-a adus contribuția o echipă de voluntari americani, prieteni ai școlii. Pentru această bibliotecă a școlii, Preasfințitul Părinte Sofronie a donat, pe parcursul timpului, nenumărate exemplare de cărți și colecții de enciclopedii din biblioteca personală, spre a putea fi folosite ca material didactic auxiliar.