Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Valori europene

În cadrul proiectului Erasmus+ „Genius and Mission in Education” (GAME), la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au fost organizate mai multe activități tematice. Coordonate de doamnele profesoare Ileana Borș, Ioana Chișiu și Mihaela Pap, la aceste activități au mai luat parte directorul instituției - Radu Rus, directorul adjunct - Dorel Leucea, consilierul educativ - Alin Oros, precum și doamnele profesoare Mirella Pința, Florica Popovici, Nicoleta Cioc, Mirela Rus, Carmen Lazăr și  Isabela Hărăguș.

O primă activitate a fost desfășurată marți, 22 martie 2017, în cabinetul multimedia al școlii noastre și a constat în organizarea unui Quiz. Desfășurat în întregime în limba engleză, acest concurs de cultură generală a vizat întrebări privind istoria și geografia, cultura și tradițiile, bucătăria sau muzica celor 5 state participante la proiect: România, Letonia, Spania, Italia și Grecia. O parte din elevii claselor a V-a A, a VI-a A, a VI-a B și a VII-a A au avut sarcina de a răspunde întrebărilor adresate de elevii din clasa a VIII-a A Lorena Lazăr, Tamara Galea, Luca Mitrașca, Alexandru Demian și Alexandru Ghenț, elevi care ne vor reprezenta școala în următoarea mobilitate din proiect, care va avea loc în Letonia, în perioada 3-9 aprilie. La finalul activității, toți elevii au fost răsplătiți cu medalii cu logo-ul proiectului Erasmus+, cunoscând mult mai multe lucruri despre cultura și civilizația țărilor participante la proiect.

O a doua activitate a constat în organizarea unui concurs de căutare a unir comori („Treasure Hunt”). Organizat joi, 24 martie 2017, în incinta școlii noastre, concursul a reunit 50 de elevi ai claselor a V-a A, B, și C. Urmând indiciile găsite pe parcursul căutărilor, elevii au descoperit „comorile”, acestea constituind valorile și principiile europene pe care noi, ca state membre ale Uniunii Europene, le apreciem. De asemenea, printre „comori” s-au numărat și diverse informații privind școlile partenere din proiect. Elevii participanți au manifestat interes și apreciere pentru activitatea desfășurată, mai ales că aceasta a implicat munca în echipă, dorința de a descoperi sau spiritul de aventură.

În final, se cuvine să apreciem activitățile în care s-au implicat atât de cadrele didactice, cât și elevii claselor gimnaziale, dorindu-le totodată drum bun și mult succes doamnelor profesoare Ioana Chișiu și Mihaela Pap, precum și elevilor din clasa a VIII-a A mai sus menționați, în mobilitatea de săptămâna viitoare, care va avea loc în Letonia!