Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Concertul tradițional de colinde al școlilor teologice din Eparhia Oradiei

Ca în fiecare an, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiționale românești, specifice perioadei premergătoare Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Seria de concerte a fost deschisă duminică, 4 decembrie 2016, în Catedrala Episcopală din Oradea, cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, de către corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Următorul concert a fost susținut Duminică, 18 decembrie a.c., de către școlile teologice din Eparhia Oradiei, în aceeași Catedrală Episcopală din Oradea. 

În prima parte a concertului, Corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de către Părintele Arhidiacon Profesor Ștefan Lakatos, a fost vestitorul Nașterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.

În repertoriul  acestui cor s-au regăsit colinde precum: Noi umblăm a colinda - prelucrare de Iustin Podăreanu, Am plecat să colindăm - colecția Gheorghe Cucu, prelucrare Iustin Podăreanu, Bună dimineața la Moș Ajun - Alexandru Podoleanu și I. D. Chirescu, Moș Crăciun - D. G. Kiriac, Noi în seara de Crăciun - Ioan Brie, O, ce veste minunată - din colecția Trifon Lugojan, Maica Sfântă - autor necunoscut, colindă din regiunea Soroca, Basarabia, Jos în Țara Românească - autor anonim, La lină fântână - colindă din zona Sălajului armonizată de Pr. Marius Lazăr, Colindul Jupânului - armonizată de Pr. Marius Lazăr.

În a doua parte a concertului, Corul de Camer㠄Psalmodia Varadiensis”, dirijat cu măiestrie și profesionalism de Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România, a interpretat colinde precum:  Sara-i bună a lui Crăciunu’ - Nicolae Ursu,      Îngerul păstorilor a strigat - Radu Antofie, La Vifleiem colo-n jos - Nicolae Lungu, Mare Minune – Gheorghe Cucu, D-auzi bade ori n-auzi - C. Givulescu, În orașul Betleem - I. D. Chirescu, În seara de Moș Ajun - Marin Trache, Pace pe pămân t- Gabriel Popescu.

În încheierea concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei i-a felicitat pe coriști împreună cu dirijorii lor și i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească sufletește așa cum se cuvine pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii după trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după care a făcut alese urări tuturor celor prezenți.

  Alături de Preasfințitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat Părinții Consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Părinții slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, Părinții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” și de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum și alți preoți, studenți, elevi și credincioși ai Bisericii dreptmăritoare, dornici să audă și să primească prin cânt vestea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.