Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Națională a României marcată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat într-un cadru festiv, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Astfel, marți, 29 noiembrie, catedra de istorie, împreună cu catedra de limba română, au organizat începând cu ora 13, în sala festivă a liceului, un program cultural-artistic. După intonarea imnului de stat al României, domnul profesor Alin Oros, profesor la catedra de istorie, a făcut o evocare a momentului istoric petrecut în anul 1918.

Părintele Profesor Radu Rus, Directorul Liceului, le-a mulțumit cadrelor didactice și elevilor pentru organizarea și buna desfășurare a programului artistic, amintindu-le că Marea Unire, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul lui Dumnezeu și al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut o contribuție foarte importantă la făurirea și păstrarea unității poporului român, dreptcredincios.

La finalul evenimentului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos a susținut un mini recital alcătuit din cântece patriotice și colinde tradiționale românești, interpretatete într-o atmosferă de mare simțire românească și creștinească deopotrivă.

Programul cultural a fost continuat miercuri, 30 noiembrie, de prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul liceului.

Ca o încoronare a tuturor activităților și manifestărilor, joi, 1 decembrie 2016, elevii și cadrele didactice ale școlii au participat în centrul orașului la festivitățile religioase și militare legate de sărbătorirea Zilei naționale a României. În prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a membrilor Permanenței eparhiale și a autorităților locale, cadrele didactice și elevii au participat la ceremonia de depunere de coroane la statuia Soldatului necunoscut. De asemenea, un grup de elevi ai liceului a participat la parada unităților de învățământ din Oradea.

Astfel, elevii liceului - unii dintre ei îmbrăcați în costume populare românești - prin programul cultural special, prin participarea la ceremoniile religioase și militare, fac cinste poporului român din care s-au născut și Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia se formează.