Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Eu și faptele mele

Elevii clasei a II-a A (prof. Brege Elena Viorica) și a IV-a A (prof. Hepuțiu Iuliana) au participat azi la activitatea juridică Eu și faptele mele. Invitatul întâlnirii a fost doamna Ilaș Cornelia Carmen, avocat la Baroul Bihor, dar și mama a doi elevi ai școlii noastre, Maria și David.

- Ce este justiția? – a fost întrebarea care a declanșat derularea activității.

Cineva care apară.

Cineva care face dreptate.

Cel care judecă faptele pentru a face dreptate.

... au fost câteva din răspunsurile primite.

Asemeni unei săli de tribunal a fost azi, pentru o oră sala festivă a școlii noastre. O oră în care într-un mod interactiv elevii au aflat ce sunt și ce fac avocații, procurorii și judecătorii; au dat exemple de fapte bune și fapte mai puțin bune săvârșite chiar de ei; au aflat că violența poate fi fizică și verbală și poate lăsă în urmă traume fizice și emoționale; li s-a spus că poți fi implicat într-o faptă rea chiar dacă nu participi direct, ești doar martor fără să intervii; că fiecare este direct responsabil pentru faptele lui și nu trebuie să ne lăsăm influențați de alții; faptele bune ale copiilor sunt o mândrie pentru părinți, iar cele rele au consecințe atât asupra ta, cât și asupra părinților, prietenilor, dascălilor.

Într-un mod interactiv, dirijat cu tact de avocat, micii școlari au fost puși să rezolve un caz, o „speță”. În rol de avocat sau procuror, ei au adus dovezi de apărare sau de acuzare, încercând să soluționeze cât mai bine cazul. De asemenea, tot în echipă au găsit câte o urmare, o consecință pentru anumite fapte săvârșite.

Prin explicații clare și cuvinte alese, prin exemple concrete din viața de zi cu zi, prin implicarea directă a elevilor la discuții și susținerea argumentată a unor păreri proprii, prin scoaterea în evidență a urmărilor faptelor noastre, dar și prin ținuta vestimentar㠖 roba – activitatea juridică de azi dirijată de doamna avocat a avut succes, verdictul fiind în favoarea noastră, a tuturor, mici și mari, implicați în educație.