Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Dragobetele sărută fetele

În cadrul proiectului EPAS, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, prin intermediul ambasadorilor juniori și seniori, are misiunea de a implementa Programul Biroului de Informare al Parlamentului European prin diverse activități desfășurate în incinta șolii, dar și în alte locații. Astel, au fost realizate puncte de informare sau dezbateri privind drepturile și obligațiile cetățenilor din spațiul european, elevii arătând un interes sporit, dovadă că sunt conștienți de fenomenul globalizării. În cadrul acestor întâlniri, s-a ridicat și problema păstrării identității naționale, deoarece tinerii simt nevoia să aibă anumite elemente materiale și spirituale, să promoveze anumite tradiții și obiceiuri, prin care să-și definească apartenența la o anumită națiune.

În acest spirit, s-a organizat, cu ocazia sărbătoririi zilei de 24 februarie, activitatea intitulată ,,Dragobetele sărută fetele”, pentru a celebra tinerețea, veselia și iubirea. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci și transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit și “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeș, care seducea tinerele ce îi ieșeau în cale. Dragobete a rămas însă, până în ziua de astăzi, simbolul suprem al dragostei autohtone.

Sărbătoarea Dragobetelui are valențe bogate și interesante: Dragobetele îngemănează, în esența sa, atât începutul, cât și sfârșitul – începutul unui nou anotimp și al reînsuflețirii naturii, dar și încheierea unei etape; în vremuri de demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcați în straie frumoase, cuviincioase, obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă, în buchețele, cele dintâi flori ale primăverii; cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an; ei vor avea parte de belșug, fiind feriți, în schimb, de boli și febră; dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă ,,să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se țină de jocuri și ghidușii.

Așa s-a întâmplat și cu elevii din clasele liceale, Bogan Diana Mihaela, Ciarnău Andreea, Bogdan Cătălin, Cosma Toderici Maria, Costache Sebastian, Ilea Dalia Cristiana, Ștef Claudiu și Trif Gabriel care, îndrumați de doamna profesoară Urdea Ramona, au creat momente inedite.

Păstrători ai tradițiilor stămoșești, elevii au fost îmbrăcați în costume populare,  reprezentative pentru  zona din care provin . Ei știu că, în această zi, tinerii își unesc destinele prin logodnă, promițându-și credința și iubire. Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este asemănător cu simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.