Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Elevi și profesori ai Liceului Ortodox în Polonia

În perioada 4-10 decembrie 2016, la Școala „Władysława Stanisława Reymonta” din Wičczyniu Dolnym (ŁódŸ), Polonia, a avut loc prima mobilitate transnațională din cadrul proiectului școlar multilateral Erasmus+, cu titlul „LET’S ENJOY DIALOGUING“.

La reuniune au participat școlile partenere din Spania, Italia, Lituania, România și țara gazdă, Polonia. Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost reprezentat de o delegație formată din doua cadre didactice (Gabriela Cadar  – profesor de limba engleză  și Florin Alin Oros  – profesor de istorie, ambii membri în echipa de proiect) și trei elevi (Ariana Porcis, Ariana Torj și Adriana Junc, eleve în clasele a VI-a și a VII-a).

Programul mobilității a fost extrem de variat și a vizat implicarea elevilor, organizați în grupe de lucru internaționale (polonezi, italieni, spanioli, români și lituanieni), în activități bazate pe metode de învățare nonformale care au avut ca scop promovarea și exersarea comunicării orale în limba engleză. Reuniunea a constituit o modalitate eficientă de a promova valorile culturale și educative din fiecare țară parteneră și a oferit oportunitatea unui dialog intercultural.

Activitățile au inclus jocuri de cunoaștere, ateliere de creație, ședințe de proiect, schimburi de materiale și discuții pe tema educației, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes, întâlniri cu diferite oficialități, interviuri cu persoane remarcabile din zonă și nu numai. Elevii au avut ocazia de a se familiariza cu obiceiurile și cultura din India și Mexic, prin intermediul a doi voluntari care își au originile în aceste locuri. 

Una dintre activitățile care s-au bucurat de un succes deosebit a fost o seară la teatrul Wielki din ŁódŸ, unde am asistat cu toții la repetiția finală a spectacolului de balet „Spărgătorul de nuci”. După spectacol, elevii au avut ocazia de a intervieva dansatorii, balerini deosebit de talentați din diferite locuri din lume. Interviurile au continuat ziua următoare, când am vizitat sediul unui faimos ziar polonez „Express Ilustrowany”, unde  editorul șef a  avut amabilitatea de a raspunde întrebărilor elevilor.

Memorabilă a fost și excursia la Varșovia, prilej de a ne familiariza cu istoria, cultura și credința poporului polonez. Am putut admira orașul vechi, mormântul soldatului necunoscut, monumentul ridicat în onoarea luptătorilor Revoluției din Varșovia, Palatul Culturii și Știintelorși am învățat multe lucruri la Centrul de Știință Copernicus.

  Elevii și cadrele didactice din cele cinci țări participante în proiect s-au implicat în toate activitățile reuniunii. Inedite au fost prezentările realizate de elevii invitați la mobilitatea transnațională. Fiecare echipa a avut de prezentat propria școală și orașul din care provine. De asemenea, elevii din fiecare școală au prezentat o piesă de teatru și au participat la concursul pentru alegerea LOGO-ului proiectului. La finalul mobilității, elevii au realizat postere care cuprind activitățile din aceste zile de neuitat.

  Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebită grijă din partea echipei din Polonia, reflectată de organizarea amănunțită a activităților. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior întâlnirii, într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

  Vizitarea altor școli europene și posibilitatea de a observa alte lecții și de a discuta despre sistemele educaționale ale țărilor implicate constituie elemente extrem de benefice pentru noi, ca profesori, cât și pentru elevii noștri.

  Proiectul „Let’s enjoy dialoguing” este finanțat cu susținere din partea Comisiei Europene și a ANPCDDEFP și este unul dintre cele trei proiecte Erasmus pe care Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea le derulează în perioada 2016-2018.