Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua națională a României marcată la Liceul Ortodox din  Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii și cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat, într-un cadru festiv deosebit, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Astfel, vineri, 28 noiembrie 2014, catedra de istorie, împreună cu catedra de limba română, au organizat începând cu orele 13, în sala festivă a liceului, un program cultural artistic, prin care a fost prezentat momentul și contextul istoric al Marii Uniri, după care au fost evocate viața și activitatea unor personalități contemporane cu evenimentul de la 1 decembrie, 1918: Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuși și Emil Racoviță.

Prezentarea vieții și activității acestor personalități a fost urmată de un moment poetic, concretizat prin recitarea unor poezii patriotice de către elevii din clasele cu profil teologic ale liceului. Momentul poetic a fost dublat de un colaj de colinde și cântece patriotice, interpretatete într-o atmosferă de mare simțire românească și creștinească deopotrivă, de membrii corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox.

Programul cultural de vineri, a fost continuat duminică, 30 noiembrie, de prăznuirea liturgică a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, prin săvârșirea Sfintei Liturghii la cele două paraclise ale școlii.

Ca o încoronare a tuturor activităților și manifestărilor, luni, 1 decembrie, elevii și cadrele didactice ale școlii au participat în centrul orașului la festivitățile religioase și militare legate de sărbătorirea Zilei Naționale a României. Astfel, corul liceului a dat răspunsurile la slujba de Te-Deum săvârșită în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a autorităților locale și a unui mare număr de orădeni, după care, împreună cu cadrele didactice și cu ceilalți elevi au participat la ceremonia de depunere de coroane la statuia voievodului român Mihai Viteazul. De asemenea, un grup de elevi ai liceului a participat la parada unităților de învățământ din Oradea, organizată cu această ocazie.

Astfel, elevii liceului, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare românești, prin programul cultural special, în care cântecele patriotice și recitalul de poezie de același gen s-au îngemănat în mod fericit cu prezentarea vieții unor personalități din istoria României, și prin participarea la ceremoniile religioase și militare, fac cinste poporului din care s-au născut și Bisericii Ortodoxe, în cadrul căreia se formează.