Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

La fel cum a făcut an de an în ultimul deceniu, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a deschis porțile și la începutul acestui an școlar pentru cei peste 700 de învățăcei integrați în toate nivelurile de învățământ care funcționează în cadrul instituției: nivelul preșcolar, primar, gimnazial și liceal-vocațional.

Festivitatea de deschidere a anului școlar s-a desfășurat în locația de pe strada Aluminei, nr. 88, unde funcționează clasele de nivel primar și gimnazial și a debutat prin intonarea Imnului de stat al României, după care, în prezența oficialităților, a profesorilor, a elevilor și a părinților, a fost săvârșită rânduiala slujbei de la începutul anului școlar. La acest moment de rugăciune răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos.

Preacucernicul Părinte Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul liceului a deschis și a moderat seria cuvântărilor din cadrul festivității de deschidere, adresând călduroase cuvinte de bun venit tuturor elevilor școlii, dar în mod special bobocilor din clasele pregătitoare și a IX-a. Părintele director a trecut în revistă câteva dintre cele mai semnificative împliniri ale liceului din anul școlar precedent, exprimându-și speranța că și în anul școlar care tocmai a debutat realizările să fie cel puțin la fel de frumoase.

Preacucernicul Părinte Simion Goga, Inspector pentru cateheză și delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la eveniment a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la începutul anului școlar, în care Preafericirea Sa îi îndeamnă pe toți cei implicați în desfășurarea procesului educațional să ofere copiilor și tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, și o formare spirituală  pentru a trăi viața în comuniune de iubire față de Dumnezeu și de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor și a tinerilor în comuniune și într-o comunitate care cultivă valori precum recunoștința față de părinți, profesori și binefăcători, prietenia, dărnicia și întrajutorarea.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, Inspector Școlar pentru disciplina Religie, a transmis mesajul Domnului Ministru al Educației Naționale, Prof. Liviu Marian Pop, subliniind faptul că educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică, țintindu-se spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru copiii României. De asemenea, Părintele Inspector a transmis și mesajul Domnului Inspector Școlar General, Prof. Alin Florin Novac Iuhas, insistând asupra unei comunicări afective din partea profesorilor, împletită cu talent pedagogic pentru realizarea unei educații integrale.

În continuare au fost luări de cuvânt din partea reprezentanților Poliției de Proximitate Oradea și a Comitetului reprezentativ al părinților pe școală.

În final, Preacucernicul Părinte Prof. Radu Rus și-a exprimat dorința ca și în acest an școlar ca și până acum, părinții să fie alături de școală, pentru ca împreună, dascălii și părinții să poată construi un drum frumos pentru elevii acestei școli.

După încheierea festivității, elevii împreună cu diriginții și părinții s-au deplasat în sălile de clasă pentru prima oră de diriginție din acest an, în cadrul căreia au depănat amintiri din vacanță, au primit noile manuale și informațiile necesare la început de an școlar.