Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Primele activităţi desfășurate în cadrul Programului

Şcoală-Ambasador a Parlamentului European”

Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” este una dintre cele două unități școlare selectate la nivel de județ pentru a implementa Programul Biroului de Informare al Parlamentului European în România, program ce vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor, mai ales a cunoștințelor active despre Uniunea Europeană și, în speță, Parlamentul European.

Scopul programului este de a furniza tinerilor informații cu privire la posibilitățile pe care le au și, printre altele, la importanța prezenței la vot la alegerile europene din 2019. Acest lucru nu înseamnă doar oferirea de fapte despre Uniunea Europeană, ci și experimentarea pe viu a cetățeniei europene: ce înseamnă UE pentru viața de zi cu zi și ce putem face pentru ca Europa să fie, în viitor, așa cum ne-o dorim.

Activitățile desfășurate implică deopotrivă profesorii, care îndeplinesc rolul de ambasadori seniori și elevii de liceu care, de asemenea, formează în număr de 15 grupul de ambasadori-juniori, aceștia devenind lectori pentru colegii lor. Însă în acest program sunt incluse toate cadrele didactice ale liceului și toți elevii, activând ca voluntari pentru a susține liceul să treacă de la statutul de școală-candidat la statutul de Școală–Ambasador a Parlamentului European, în urma unei evaluări sistematice .

Calea spre a deveni școală-ambasador a fost deschisă anul acesta școlar, 2017-2018 și va continua în anii următori. Un prim pas în derularea proiectului este deschiderea a minim unui punct de informare la nivelul unității, urmând menținerea legăturii cu Spațiul Public European prin intermediul activităților specifice: parteneriate cu diverse instituții, lectorate, concursuri, ateliere de lucru, ateliere de creație, scenete, jocuri de rol, festivaluri etc. Primul invitat în cadrul proiectului a fost domnul europarlamentar Emilian Pavel, votat europarlamentar al anului la categoria ocuparea forței de muncă și în același timp nominalizat ca europarlamentar al anului la o a doua categorie – promovarea drepturilor femeilor și a egalității de gen. În 2016, a fost europarlamentarul român cu cele mai multe amendamente depuse la rapoartele aflate în lucru în Parlamentul European. Acesta a impresionat liceenii prin bogăția informațiilor furnizate despre instituțiile Uniunii Europene și despre rolul acestora, cât și prin experiența, modestia și perspectiva lucidă asupra mediului în care își desfășoară profesia. A urmat o a doua întâlnire de interes pentru tineri cu doamna avocat Alina Borza, care a dezbătut interactiv tema ”Libertatea între legal și ilegal”. Liceenii au fost interesați de lămurirea aspectelor juridice ale conceptelor egalitate, discriminare, toleranță, drepturile omului. Prin comparație au fost prezentate Constituția României și Constituția Uniunii Europene, făcându-se referire la România ca stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român.