Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Basarabia și Bihorul în lupta pentru identitatea națională!

Pentru a doua oară, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc o nouă conferință a cadrelor didactice și elevilor din învățământul preuniversitar, conferință în care au fost aduse în atenția tinerei generații două teme importante, Unirea Basarabiei cu România și Aprilie bihorean.

În anul centenarului Marii Uniri a revenit Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” să organizeze, împreună cu alte instituții de învățământ preuniversitar din municipiu, conferințe în care să fie discutate cele mai importante teme din istoria acestui neam și, implicit, din istoria orădeană.

Evenimentul a reunit elevi de la trei licee orădene, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Liceul Ortodox Episcop „Roman Ciorogaiu”, coordonați de profesorii Livia Ghiurcuța, Carmen Bubela, Ciprian Zopota, Livia Ivan și Florin Oros, cărora li s-a alăturat părintele  arhidiacon Ștefan Lakatos. Au mai fost prezenți: doamna Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea  și domnul Grigore Morar, consilierul primarului pe problemele centenarului.

A fost un moment înălțător prin care elevi și profesori, deopotrivă, s-au implicat în acest frumos demers cultural, istoric și național. Moderată de prof. Livia Ghiurcuța, cei care au conferențiat au fost: prof. Livia Ivan, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, care a evidențiat Rolul lui Onisifor Ghibu în Basarabia și  prof. Florin Oros de la Liceul Ortodox din Oradea, care a vorbit despre Aprilie bihorean. Pentru că s-a dorit, de la debutul acestei serii de conferințe, ca elevii să fie parte integrantă în această acțiune, Maialgesa Dat, Andrada Cora, Teodora Nicorici, eleve ale Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, au prezentat sondajul de opinie intitulat „Mentalul românesc despre Basarabia” în care unui nr. de 450 subiecți orădeni, de diferite vârste și sex, li s-a solicitat să răspundă la întrebări legate de istoria și viitorul Basarabiei alături de România. Sondajul a evidențiat că istoria trebuie învățată și făcută deopotrivă pentru ca tânăra generație să ducă mai departe flacăra vie a identității noastre naționale. În acest demers s-a implicat și eleva Dalia Moșuț, reporter la liceul amintit, care va prezenta pe site-ul liceului „Onisifor Ghibu” cele mai importante aspecte și impresii despre această întâlnire.

La rândul său, elevul Mirel Fanya de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a punctat cele mai importante aspecte ale istoriei Basarabiei, vechi pământ românesc într-o rubrică intitulată simbolic „Știați că...”.

Deoarece în perioada 25-29 martie 2018 elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au fost prezenți, prin schimbul de experiență cu Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, în frumoasa Basarabie, pentru a trăi pe viu evenimentul Marii Uniri, Alin Stefancik, președintele Consiliului Elevilor, a prezentat programul pe care aceștia l-au desfășurat împreună cu frații lor de peste Prut prin vizionarea unui filmuleț. De asemenea, câțiva elevi din grupul țintă al proiectului „Punți peste timp, Oradea-Chișinău. 1918-2018”, au împărtășit colegilor din sală, impresiile despre schimbul de experiență. Am retrăit, încă o dată, frumoasa poveste cu frații noștri de peste Prut cu care ne vom întâlni, de data aceasta la Oradea, în luna octombrie 2018. Îi așteptăm cu mult dag!

Ca niciodată,  prin corul elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, imnul nostru național a sunat puternic și profund. Același cor a interpretat cântece patriotice care au trezit în sufletele celor prezenți mândria națională, identitatea noastră istoria milenară a poporului român și ne-au făcut mândri că suntem români.