Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

O „altfel” de școală

Elevii clasei a II-a A de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au avut parte de o „altfel” de școală în adevăratul înțeles al cuvântului, petrecând trei zile la Lunca Vișagului alături de învățătoarea lor Viorica Brege și profesor Liana Chiș în perioada dedicată activităților extracurriculare din cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

De ce? Pentru că în acele zile s-au bucurat de splendoarea naturii îmbinând relaxarea, voia-bună, jocul și... școala. Aici, elevii au aplicat în practică multe dintre cunoștințele acumulate în cursul anului, și nu numai. Ce poate fi mai frumos și eficient decât să consolidezi cunoștințele despre formele de relief, când, în drumul de la Oradea până la Valea Drăganului, le-ai străbătut pe toate! Cuvintele ți le găsești mai ușor privind în jur sau poezia lui Octavian Goga sună altfel când este recitată la Ciucea. Ora de științe, desfășurată pe malul unui pârâu, în pădure sau în apropierea Barajului Drăgan, este pe cât de atractivă, pe atât de eficientă. Drumețiile prin pădure au fost un bun prilej de a identifica direct flora și fauna de la munte: bradul – cu muguri proaspeți, pinul, mesteacănul, feriga – iubitoare de umbră și umezeală, mușchiul copacului, menta, florile multicolore, veverița și păsările cântătoare, iar frăguțele gustoase pe care le-am descoperit au fost un adevărat deliciu. Entuziasmați, am cântat, ne-am ascultat ecoul și ne-am încărcat plămânii cu aer proaspăt și curat.

Ce ar putea fi oare mai frumos decât să stai pe un pod pe sub care susură pârâul și să desenezi pădurea pe care o zărești în toate părțile? Să pictezi pe piatră de râu aleasă de tine, să realizezi colaje din plante alese cu grijă din drumeție, să faci un buchet din flori de munte, să arunci cu pietricele în apă precum Nică, să te rostogolești prin iarbă, să te joci în poieniță sau să să stai pur și simplu întins admirând frumusețea din jurul tău?

În aceast㠄altfel” de școală am povestit unii cu alții de toate, ne-am jucat, ne-am descoperit mai bine, am râs, am glumit, ne-am gospodărit singuri, fără părinți.

Și, ca totul să fie perfect, am avut parte de gazde primitoare care ne-au pregătit mâncăruri alese, pe gustul și pofta noastră și ne-au oferit o ședere călduroas㠖 tanti Ica și nenea Ghiță de la Pensiunea „Casa Bihoreană”.

Ne-am despărțit cu greu de aceste locuri însă am promis că vom reveni căci niciodată    ce-i frumos nu se uită!