Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

„Music on stage”: Elevi și profesori ai Liceului Ortodox în reuniune de proiect Erasmus+ în Gravina, Italia

În perioada 04-09 mai  2018, a avut loc la Școala „I. C. Montemurro” din Gravina, Italia ultima mobilitate transnațională din cadrul proiectului școlar multilateral Erasmus+, cu titlul „MUSIC ON STAGE“, înregistrat de ANPCDEFP cu numărul de referință 2016-1-IT02-KA219-024354_1.

Obiectivele urmărite în cadrul  mobilității au fost: 

Þ Schimbul de elevi și  întâlnirea cu reprezentanții școlilor partenere

Þ Realizarea expoziției de picturi realizate de elevii parteneri din cadrul activității Listen and draw – Ascultă și pictează!

Þ Comunicare prin interviuri și dialog, prin multiculturalitate cu tema Be a European Citizen – Fii cetățean european.

Tema întâlnirii a fost „Sunt cetățean european”. La reuniune au participat școlile partenere din Spania, Grecia, Letonia, România și țara gazdă, Italia. Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea  a fost reprezentat de o delegație formată din trei cadre didactice (Borș Ileana  – coordonator proiect, Suciu Angelica – profesor la ciclul primar  și Cadar Gabriela  – profesor de limba engleză, membri în echipa de proiect) și cinci elevi (Bondar Dragoș, Cacior Marius,  Sabău Andreea, Bonca Florina și Ilea Dalia, elevi în clasele a VII-a și a X-a).

Programul mobilității a fost extrem de variat și a vizat implicarea elevilor, organizați în grupe de lucru internaționale (italieni, spanioli, români și lituanieni, greci), în activități bazate pe metode de învățare nonformale care au avut ca scop promovarea  și exersarea comunicării  orale  în limba engleză. Activitățile  au fost organizate în echipe de lucru formate din elevi și profesori de la școlile partenere coordonate de profesor Maria Francesca Dileo și profesor Sandra Potenza (Coordonatorii programului Erasmus+ din Montemurro) în  școala gazdă.

Activitățile din cadrul proiectului au inclus activități și jocuri de cunoaștere,  ateliere de creație, ședințe de proiect, schimburi de materiale și discuții pe tema educației, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes, întâlniri cu diferite oficialități.

Una dintre activitățile care s-a bucurat de un succes deosebit a fost ”Treasure Hunt” – Vânătoarea de comori , o activitate interactivă de cunoaștere a orașului Gravina și a obiectivelor turistice importante de aici. Elevii împărțiți în grupe de lucru internaționale au descoperit atracțiile turistice ale orașului gazdă prin descifrarea întrebărilor „capcan㔠întâlnite în fiecare punct prestabilit și ghidați de elevii gazdă. La finalul activității, grupele de lucru au prezentat fiecare printr-o poezie, piesă de teatru, desen, cântec, viziunea lor despre proiect, relațiile interculturale  și sloganele ce stau la baza proiectului Erasmus+ ( Peace – Pace, Tolerance – Toleranță, Solidarity – Solidaritate, Equality –Egalitate ).

Memorabile au fost  și excursiile la Alberobello (declarat patrimoniu Unesco) și Matera (viitoarea capitală culturală europeană începând cu anul 2019),  prilej de a ne familiariza cu istoria, cultura și credința poporului italian. Elevii și cadrele didactice din cele cinci țări participante în proiect s-au implicat în toate activitățile reuniunii. Inedite au fost prezentările realizate de elevii invitați la mobilitatea transnațională. Fiecare echipă a avut de prezentat propria școală și orașul din care provin.

Ceremonia de încheiere a proiectului Erasmus+ a constat într- un spectacol numit Music on stage și Parlamentul European – dezbatere. Elevii din fiecare școală au reprezentat câte o țară europeană dezbătând teme din proiectul Erasmus + .

Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior întâlnirii, într-o atmosferă prietenoasă.