Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Amintiri din „Școala altfel”

Pentru elevii clasei a II-a B, Step by Step, de la Liceul Ortodox din Oradea, conduși de învățătoarele Veronica Isdrailă și Laura Baidoc, Școala altfel, din perioada 21-25 mai, a cuprins activități variate și plăcute.

Săptămâna a debutat cu un concert simfonic susținut de orchestra Sagittarius formată din reprezentanți ai Filarmonicii din Oradea și profesori de instrument, care au cântat pentru copii, pe scena Sălii Festive a Liceului, 45 de minute de muzică instrumentală scrisă de compozitori consacrați. Copiii au făcut cunoștință cu cele cinci instrumente: un contrabas, un violoncel, o violă și două viori și au ascultat cu interes 18 fragmente muzicale: Primăvara și Toamna de A. Vivaldi, Rapsodia Română de G. Enescu, Baladă pentru vioară de C. Porumbescu, Badineria și Aria de J. S. Bach, A la turca și Mica Serenadă de Mozzard, Humoresca de Dvorak, Muzica Apelor de Hendel, Dansul nr. 5 de Brahms, Oda bucuriei și Menuet de Beetowen, Te Deum de Charpentier, Lacul lebedelor și Sleeping Beauty de Ceaikovski, Vals din suita de Jazz nr. 2 de Sostakovich și La Petit Negre de Debussy.

Ziua de marți a fost una mult așteptată de prichindei și de prichinduțe deoarece la restaurantul Cireșica s-au jucat  cu tanti Pizza și cu domnul Zahăr Zaharescu Limonadă, exersând desigur deprinderile de purtare civilizată la masă apoi s-au jucat în Parcul Magnoliilor.

Miercuri a fost ziua de vizită a Cetății Oradea.Copiii au vizitat Muzeul Cetății și sediul AstroClub Meridian 0, unde s-au întâlnit cu doamna Nicoleta Pasmany, dăruită și neobosită în a le explica micuților tainele universului.Plimbarea prin Parcul din Șanțul Cetății a fost relaxantă și odihnitoare. Am intrat pentru un scurt moment de rugăciune și închinare la Sfinetele Moaște, în Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului, unde părintele Violin i-a primit și i-a binecuvântat pe copii, dăruindu-le câte o iconiță.

Joi,  a fost ziua în care au pregătit o salată de legume proaspete, după rețeta lui Peter Iepurașul, îndrăgitul personaj din cartea cu același nume, scrisă de autoarea Beatrix Potter și pe care copiii o citesc. Salata a conținut legumele pe care Peter le-a mâncat pe săturate și pe furiș, din grădina domnului McGregor: salată verde, pătrunjel, ridichi, varză proaspătă, morcovi și fasole verde.

Vineri, a fost ziua destinată cunoașterii, prin vizita la Muzeul Țării Crișurilor, la Vivarium, adăpostit de Muzeu și o scurtă plimbare în Parcul Nicolae Bălcescu. Copiii au vizitat Expoziția Mașinile Lui DaVinci, au văzut micile viețuitoare adăpostite în vivarium, au aflat informații despre Nicolae Bălcescu și despre statuia fetiței Eva Heyman, fetița evreică de 13 ani, deportată în iunie 1944 din Oradea la Auschwitz.