Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Învățăm să acordăm primul ajutor!

În cadrul proiectului E-Twinning „Climate change - be prepared”, în prima zi a semestrului al doilea s-a desfășurat în școala noastră un curs care a constat în prezentarea unor măsuri de prim-ajutor. Desfășurat în sala festivă a școlii, cursul a fost susținut de către d-na doctor Szabo Edith și de către d-ra voluntar Larisa Blaga, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, fiind prezenți atât elevi de gimnaziu, cât și cadre didactice din învățământul primar și gimnazial.

Măsurile de prim-ajutor au făcut referire la acele situații de urgență (leșin, înec, opărire, entorse, producerea unor excoriații sau fracturi) care pot să apară atât în cadrul unităților școlare, cât și acasă sau pe stradă. Cursul a avut atât un caracter interactiv, cât și practic.

Pe de o parte, cadrele medicale au adresat elevilor diverse întrebări cu privire la posibilele situații de risc care pot să apară la un moment dat. Pe lângă răspunsurile oferite, elevii au adresat întrebări referitoare la diferitele proceduri care trebuie urmate în cadrul unor situații ce presupun ajutorul medical: apelul la serviciul telefonic de urgență 112, măsuri privind ajutorarea unui om căzut pe stradă, verificarea pulsului etc.

Pe de altă parte, cu ajutorul unor manechine/modele medicale, elevii au transpus în practică toate cele discutate. Ei au învățat cum să efectueze manevrele de resuscitare asupra unei persoane rămase fără cunoștință, până la sosirea personalului medical asistat. Prin exercițiu, ei au înțeles că resuscitarea reprezintă o combinație între realizarea compresiilor toracice și respirația gură la gură, putând să facă diferența dintre viață și moarte.

Astfel de întâlniri cu cadrele medicale vor avea loc și în perioada următoare.