Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Tabere de creație religioasă

în Eparhia Oradiei

În perioada 1-6 iulie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Eparhia Oradiei s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a taberelor de creație religioasă intitulate generic „Împreună, să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”. Incluse în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română, în acest an taberele au fost organizate, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Voievozi și Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Cele trei serii ale taberei din acest an au reunit un număr de peste 100 de elevi din ciclurile gimnazial și liceal de la diferite școli din Oradea și din județul Bihor, selectați în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare, de premiile obținute la Olimpiada de religie, etapele județeană și națională și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.

Scopul acestor tabere este acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină, viabilă și educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

O componentă importantă a taberelor a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toți copiii au participat, la sfârșitul perioadei de tabără fiecare participant reușind să finalizeze câte o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziție ce va fi vernisată după începerea anului școlar 2019-2020. În aceste demers elevii au fost sprijiniți de inimoșii profesori bihoreni: Pr. Pavel Bența, Marius Șchiop, Florina Iepure, Camelia Chiș, Romina Hulban și Maria Bronț care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu dăruire și disponibilitate la taberele de creație.

Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie și la slujbele de seară, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea cultului divin ortodox, precum și la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor lor spirituale. Din programul taberei n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cunoștințe religioase sau cultură generală, vizionările de documentare și filme cu mesaj creștin sau întrecerile sportive cu tot farmecul și veselia specifice. În aceste activități tinerii au fost sprijiniți și asistați de către profesorii: Pr. Prof. Dorel Leucea, Pr. Prof. Alin Sonea, Arhid. Prof. Ștefan Lakatos și Prof. Daniela Leucea.

Generozitatea gazdelor taberei, obștile monahale de la Mănăstirea Izbuc, Mănăstirea Voievozi și Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reușita proiectului. Copiii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, și-au descoperit și dezvoltat aptitudini, au conștientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare.