Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Națională a României sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Ca de fiecare dată, Ziua Națională a României ne oferă ocazia de a ne aduce aminte de faptele ilustre ale antecesorilor noștri, de a aniversa evenimente care au stat la temelia acestui stat, dar și de a comemora jerta celor care și-au dat viața pentru țară. Ziua Națională ne prilejuiește oportunitatea de a relua povestea frumoasă a anului 1918, când, la finele acestuia s-a realizat Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat: România Mare.

Din aceste considerente, săptămâna care a precedat ziua de 1 Decembrie a fost una extrem de plină în desfășurarea unor activități cu caracter tematic, la care au luat parte atât elevi din cadrul învățământului primar și gimnazial, cât și din învățământul liceal ai unității noastre școlare.

În primul rând, în cadrul zilei de miercuri, 27 noiembrie 2019, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, a avut loc ultima conferință din seria celor dedicate Centenarului Marii Uniri. Reunind patru licee ale orașului - Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, conferința, organizată sub genericul „Pentru România Mare”, a constat atât în susținerea unor prelegeri, cât și a unor momente artistice, toate în strânsă legătură cu aniversarea evenimentelor de la 28 noiembrie (Unirea Bucovinei cu România) și 1 decembrie 1918 (Marea Adunare Națională a Românilor de la Alba Iulia; Unirea Transilvaniei cu România). În cadrul conferinței, doi elevi ai școlii noastre au prezentat două comunicări: Ioan Florea a vorbit despre momentele esențiale ale Unirii Bucovinei cu România, iar Florin Creț a prezentat modul în care a fost organizată Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. La final, Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului, coordonat de părintele profesor Ștefan Lakatos, a susținut un recital de cântece patriotice și colinde.

În cursul zilei de vineri, 29 noiembrie, în sala festivă a școlii, în prezența elevilor din ciclul gimnazial, a avut loc evocarea profundelor semnificații ale zilei naționale. Coordonată de profesorii Florin-Alin Oros (Istorie) și Ștefan Lakatos (Muzică), activitatea a constat atât în evocarea principalelor momente ale anului 1918 (Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România), cât și în vizionarea unui clip video cu martori care au fost prezenți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie. De asemenea, elevi ai clasei a V-a B au realizat o mică scenetă, în cadrul căreia au întruchipat diverse provincii aflate în granițele României Mari. În final, cu ajutorul părintelui profesor Ștefan Lakatos, elevii prezenți au cântat diverse melodii, realizând un veritabil karaoke patriotic.

Nu în ultimul rând, ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României, a fost onorată așa cum se cuvine de profesorii și elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. O delegație însemnată a școlii a participat la festivitățile organizate de către autorități la statuia Eroului Necunoscut din parcul 1 Decembrie. Aici, așa cum facem în fiecare an, școala noastră a depus o coroană în semn de omagiu și profundă recunoștință față de soldații care și-au dat viața pentru țară. În final, delegația noastră a asistat la parada militară desfășurată în Centrul Civic.

Întregul program s-a dorit a fi expresia sentimentelor de mulțumire și recunoștință pe care se cuvine să le avem față de toți cei care, prin curajul, perseveranța și munca asiduă, au reușit să împlinească visul de veacuri al românilor, acela de a se afla cu toții în limitele unui singur stat național, România Mare, pe care marele scriitor Lucian Blaga, o numea dintr-un profund sentiment patriotic: România Dodoloață!