Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Națională a României sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Ca de fiecare dată, Ziua Naţională a României ne oferă ocazia de a ne aduce aminte de faptele ilustre ale antecesorilor noştri, de a aniversa evenimente care au stat la temelia acestui stat, dar şi de a comemora jerta celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Ziua Naţională ne prilejuieşte oportunitatea de a relua povestea frumoasă a anului 1918, când, la finele acestuia s-a realizat Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat: România Mare.

Din aceste considerente, săptămâna care a precedat ziua de 1 Decembrie a fost una extrem de plină în desfăşurarea unor activităţi cu caracter tematic, la care au luat parte atât elevi din cadrul învăţământului primar şi gimnazial, cât şi din învăţământul liceal ai unităţii noastre şcolare.

În primul rând, în cadrul zilei de miercuri, 27 noiembrie 2019, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea, a avut loc ultima conferinţă din seria celor dedicate Centenarului Marii Uniri. Reunind patru licee ale oraşului - Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” şi Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, conferinţa, organizată sub genericul „Pentru România Mare”, a constat atât în susţinerea unor prelegeri, cât şi a unor momente artistice, toate în strânsă legătură cu aniversarea evenimentelor de la 28 noiembrie (Unirea Bucovinei cu România) şi 1 decembrie 1918 (Marea Adunare Naţională a Românilor de la Alba Iulia; Unirea Transilvaniei cu România). În cadrul conferinţei, doi elevi ai şcolii noastre au prezentat două comunicări: Ioan Florea a vorbit despre momentele esenţiale ale Unirii Bucovinei cu România, iar Florin Creţ a prezentat modul în care a fost organizată Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. La final, Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului, coordonat de părintele profesor Ştefan Lakatos, a susţinut un recital de cântece patriotice şi colinde.

În cursul zilei de vineri, 29 noiembrie, în sala festivă a şcolii, în prezenţa elevilor din ciclul gimnazial, a avut loc evocarea profundelor semnificaţii ale zilei naţionale. Coordonată de profesorii Florin-Alin Oros (Istorie) şi Ştefan Lakatos (Muzică), activitatea a constat atât în evocarea principalelor momente ale anului 1918 (Unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu România), cât şi în vizionarea unui clip video cu martori care au fost prezenţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie. De asemenea, elevi ai clasei a V-a B au realizat o mică scenetă, în cadrul căreia au întruchipat diverse provincii aflate în graniţele României Mari. În final, cu ajutorul părintelui profesor Ştefan Lakatos, elevii prezenţi au cântat diverse melodii, realizând un veritabil karaoke patriotic.

Nu în ultimul rând, ziua de 1 decembrie, Ziua Naţională a României, a fost onorată aşa cum se cuvine de profesorii şi elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. O delegaţie însemnată a școlii a participat la festivităţile organizate de către autorităţi la statuia Eroului Necunoscut din parcul 1 Decembrie. Aici, aşa cum facem în fiecare an, şcoala noastră a depus o coroană în semn de omagiu şi profundă recunoştinţă faţă de soldaţii care şi-au dat viaţa pentru ţară. În final, delegaţia noastră a asistat la parada militară desfăşurată în Centrul Civic.

Întregul program s-a dorit a fi expresia sentimentelor de mulţumire şi recunoştinţă pe care se cuvine să le avem faţă de toţi cei care, prin curajul, perseveranţa şi munca asiduă, au reuşit să împlinească visul de veacuri al românilor, acela de a se afla cu toţii în limitele unui singur stat naţional, România Mare, pe care marele scriitor Lucian Blaga, o numea dintr-un profund sentiment patriotic: România Dodoloaţă!