Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Săptămâna Limbilor Moderne 2021—Diversitatea lingvistică sărbătorită la Școala Europeană Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Ziua Europeană a Limbilor a devenit în 2021- Săptămâna Limbilor Moderne, prilej de sărbătoare pentru elevii și profesorii liceului orădean. Anul acesta diversitatea lingvistică a continuat să fie sărbătorită diferit. Aflându-ne în context pandemic, normele sanitare în vigoare, distanțarea socială fizică și purtarea măștii de protecție sunt reguli de căpătâi, riguros respectate.

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a marcat evenimentul prin nenumărate momente deosebite, dedicate frumuseții cunoașterii limbilor străine. Astfel, coordonaţi de doamna profesoară Gabriela Cadar, elevii au evocat semnificaţia zilei de 26 septembrie, menţionând  principalele momente de natură istorică şi reamintind varietatea limbilor vorbite în Europa. Elevii au avut posibilitatea de a exersa salutul în diverse limbi străine. S-au făcut paralele între anumite limbi, activitatea încheindu-se cu un concurs de cultură generală având aceeași tematică.

Dna prof. Ileana Bors a organizat o activitate pe Zoom având ca scop principal lansarea proiectului european E-twinning „The Sounds of  Nature”. Au fost prezenți pe Zoom și partenerii europeni, profesori și elevi, din Italia și Spania. Dna prof. Ioana-Paula Hice a implicat elevii în prezentări, concursuri online de traduceri, lansări de baloane cu mesaje în diverse limbi, moment artistice și activități de karaoke în limbi variate, ca simbol al frumuseții lingvistice europene puse pe note muzicale.

Sub îndrumarea doamnei profesoare Gabriela Miron, elevii au realizat un poster cuprinzând denumirile limbilor europene în franceză, o expresie plină de culoare a diversității comunității din care facem parte. Câștigătorii concursului au fost răsplătiți cu materiale promoționale oferite școlii noastre de Centrul European de Limbi Moderne al Consiliului Europei. De asemenea, elevii au fost implicați în activități la fel de captivante coordonate de dna prof. Paula Roiti, astfel: elevii de liceu au ales să prezinte în limba franceză câte o țară din Europa, învățăceii studiind limba olandeză în cadrul unei ore, iar elevii claselor de gimnaziu au ales să devină ,,agenții secreți ai limbilor folosind aplicația Google Translate.

Toate aceste manifestații și mai ales felul pozitiv în care au fost ele primite de către elevi ne dau imboldul necesar inițierii unor noi astfel de proiecte și în anii care urmează. Tragem nădejdea că Ziua Europeană a Limbilor 2022 se va desfășura într-un context care va reveni definitiv la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții, indiferent de limbile pe care le vorbim.