Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

En franēais et pour le franēais...

Īn anul școlar 2021-2022, un grup de elevi din clasele a VI-a A și a VI-a B (prof. Gabriela Miron) participă la proiectul internațional de corespondențe multimedia īn limba franceză 1Village, organizat de Asociația Par Le Monde din Franța. Partenerii din diferite țări lucrează īn binom, iar elevii romāni vor descoperi proveniența corespondenților īn luna ianuarie. Īn prima etapă a proiectului, fiecare echipă are drept misiuni definirea identității de grup (crearea unei mascote, alegerea unor activități și valori reprezentative) și crearea de indicii privind țara de origine.

Concret, iepurașul Cappuccino a fost ales mascota grupului, iar clasa lui a creat o serie de indicii legate de atracții turistice din Romānia (naturale și antropice), de flora și fauna din Delta Dunării, precum și un videoclip sugestiv pentru tradițiile romānești.

Activitățile facilitează stabilirea relațiilor și a schimburilor īntre culturi, dar și utilizarea limbii franceze ca instrument de comunicare autentică, atāt īn dialogul cu partenerii externi, cāt și īntre elevii școlii, pe grupul de WhatsApp dedicat proiectului sau īn reuniunile de organizare și pregătire a fiecărui material.

La nivel liceal, un grup de 12 elevi din clasele IX-XI (prof. Paula Roiti) participă la un atelier de conversație īn limba franceză organizat de Facultatea de Litere a Universității din Oradea. Atelierul, destinat liceenilor din județul Bihor, este susținut de lectorul belgian de limbă franceză de la Facultate, dl. Maxime Warnier. Īntālnirile se desfășoară online, o dată pe săptămānă și sunt apreciate de participanții conștienți de faptul că această interacțiune cu un vorbitor nativ reprezintă o oportunitate deosebită de īmbunătățire a competențelor lingvistice īn afara cadrului formal al școlii.