Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Dor de Eminescu...

Cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, simbol al culturii şi al spiritualităţii româneşti, dar sărbătorind, în acelaşi timp, şi Ziua Culturii Naţionale, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea l-au omagiat pe poet printr-o serie de activităţi cultural-artistice, desfăşurate în perioada 12-14 ianuarie 2022.

Activităţile au avut ca şi scop evocarea personalităţii poetului naţional, aducerea în prim-plan a unor crâmpeie din opera şi activitatea literară a scriitorului, sensibilizându-i astfel pe elevi şi familiarizându-i cu inegalabila lume eminesciană. Accentul s-a deplasat asupra unor activităţi capabile să antreneze colectivele întregi de elevi, problematizându-se, dezbătându-se, analizându-se modul de receptare a operei eminesciene prin lectură şi interpretare.

Celebrarea celor 172 de ani de la naşterea poetului a fost marcată cu interes de elevii de liceu. Astfel, elevii claselor a IX-a au urmărit un material PPT care a cuprins informaţii despre viaţa şi activitatea scriitorului, au recitat poezii din lirica eminesciană şi au realizat lucrări plastice inspirate din versurile poetului.

Elevii claselor a X-a au studiat cu multă curiozitate corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, parcurgând aspecte inedite ale poveştii de dragoste dintre cei doi. Totodată, aceştia au realizat un calendar literar, inspirat din poezia eminesciană.

Clasa a XI-a a vizionat filmul documentar cultural „Eminescu, Veronica, Creangă”, în regia lui Octav Minar. Pelicula, realizată în 1914 şi prezentând documente, fotografii şi imagini din locurile în care au trăit sau prin care au trecut Mihai Eminescu, Veronica Micle şi Ion Creangă, a fost primită cu interes şi curiozitate de elevi care au apreciat autenticitatea  imaginilor, filmate la începutul veacului trecut, considerate adevărate documente istorice. Aceştia au pregătit şi diverse prezentări PPT care au vizat relaţia Eminescu-Creangă, Eminescu-Veronica.

Elevii clasei a XII-a s-au familiarizat cu romantismul creaţiei eminesciene şi au participat la o dezbatere care a avut în centru modul în care este receptat poetul naţional de către adolescenţi.

Pentru câteva zile, şcoala a fost în sărbătoare, elevii au intrat în povestea poetului omagiat, s-au bucurat de activităţile desfăşurate, iar noi, cadrele didactice, de minţile lor iscoditoare, aspirând spre înţelepciune şi învăţătură.