Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Lumina primăverii. Proiecte educative la Liceul Ortodox

Luna martie a început în forță pentru elevii din clasa a IV-a Step by Step de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu două evenimente majore, realizate în colaborare cu Astroclub Meridian 0.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, pe 3 martie copiii au sărbătorit 600 de zile de școală. Cu acest prIlej și-au prezentat colecțiile începute în clasa I și completate în fiecare an cu piese noi. Copiii au dovedit o mare creativitate în alegerea colecțiilor și realizarea lor.

În partea a doua, ei au prezentat lucrări legate de proiectul „Printre stele și constelații”. La început au prezentat o parte teoretică referitoare la planetele și constelațiile care li s-au părut cele mai interesante, iar după aceea au prezentat partea practică ce a constat, fie în elaborarea unei machete, fie un poster cu o constelație sau Sistemul Solar.

Un lucru interesant și demn de toată lauda este că fiecare proiect a fost unic.

 

ConcursulAstronomicus” de la Cluj-Napoca

Săptămâna s-a încheiat pentru copiii din clasa a IV-a cu participarea, în data de 5 martie 2015, a unei echipe formate din 4 elevi, la concursul național de cultură astronomică „Astronomicus” de la Cluj-Napoca.

Copiii au fost însoțiți de părinți și de prof. Pazmany Nicoleta. Profitând de deplasarea la Cluj-Napoca au făcut o vizită la Observatorul Astronomic unde domnul Mircea Liviu le-a prezentat copiilor nu numai instrumentele astronomice din observator, ci i-a luat și într-o călătorie printre constelații și galaxii cu ajutorul unui program de planetariu.

A urmat o vizită la Grădina Botanică unde copiii au putut admira plantele din zona tropicală.

La prânz s-au îndreptat spre Transilvania College, locul care găzduia concursul. Pe parcursul unei ore, elevii trebuia să rezolve 10 sarcini constând în rezolvarea unui puzzle, răspunsul la mai multe întrebări, configurarea Sistemului Solar sau a unei eclipse de Soare ori Lună, explicarea noțiunii de imponderabilitate printr-un desen sau construirea și lansarea unui avion din hârtie. Deși au fost la primul lor concurs de acest gen și au avut mari emoții, echipa „Lumina”  formată din  Andrei Florin Borodan, Cristian Luis Copil, Mihai Alexandru Olteanu și Patricia Maria Reștea au reușit o frumoasă performanță, clasându-se pe locul II, înaintea mai multor echipe clujene.

Felicitări echipei pregătite de  doamnele profesoare Veronica Isdrailă și Laura Baidoc, în colaborare cu prof. Nicoleta Pazmany de la Astroclub Meridian 0 Oradea!