Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Concert de colinde al școlilor teologice din Eparhia Oradiei

Ca în fiecare an, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiționale, specifice acestei perioade premergătoare Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Seria de concerte a fost deschisă duminică, 10 decembrie, în Catedrala Episcopală din Oradea, cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, de către corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

A urmat, apoi, concertul susținut, în seara zilei de joi, 11 decembrie, în ajunul prăzuirii Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, de către școlile teologice din Eparhia Oradiei, în Paraclisul de iarnă cu hramul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie”, de la demisolul Catedralei Episcopale.

Concertul a fost deschis de către Corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea, dirijat cu multă măiestrie și dăruire de către Părintele Arhidiacon Profesor Ștefan Lakatos, cor care a impresionat prin acuratețea și candoarea vocilor tinere, vestitoare ale Nașterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.

Concertul a fost încheiat, în mod apoteotic, de Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România. Ca de fiecare dată, Psalmodia orădeană a dat dovadă de multă maturitate și profesionalism în ceea ce privește interpretarea muzicală a colindelor.

Prezent la concert, în calitate de gazdă, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat un cuvânt de binecuvântare: „În această perioadă premergătoare marelui praznic al Nașterii Domnului ne îmbrăcăm, ca în fiecare an, în hainele scumpe ale tradiției strămoșești și primim colindătorii. Înainte vreme, strămoșii noștri mergeau să colinde, în special feciorii și flăcăii, ca o tradiție veche din perioada paleocreștină. Nu trebuie să considerăm că aceasta ar fi în contradicție cu obiceiurile actuale, dar trebuie să o spunem că, din vechime, numai bărbații mergeau la colindat. Existau și colinde ale bătrânilor, dar acestea erau mai degrabă excepții, așa cum și cântarea de strană tradițională, ortodoxă, era o cântare bărbătească în bisericile noastre.”

„Colindatul începea în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului sau în zorii ajunului. Feciorii, grupați în cete, primeau binecuvântare de la preotul satului și abia apoi începeau să colinde. Repertoriul era foarte bogat, alcătuit din colinde, dar și cântece de stea, cântecele celor care mergeau cu steaua de la Betleem, la fel ca magii care au călătorit după stea - ei înșiși păgâni  - ca să ducă daruri Împăratului. Colindatul propriu-zis este moștenit de noi din perioada precreștină, iar în creștinismul nostru străvechi, obiceiul colindatului a fost încreștinat.”

„Colindele vechi precreștine erau legate de o perioadă specială a anului, solstițiul de iarnă și sărbătoarea păgână a lui Sol Invictus, când în lumea păgână erau obiceiul să se meargă la vânătoare pentru alungarea întunericului și a nopții. De aceea, cei vechi, care țineau tradițiile păgâne, aveau cântece de vânătoare. Odată cu încreștinarea popoarelor, cum este și cazul poporului nostru, care s-a încreștinat treptat, prin predica Sfântului Apostol Andrei, nu prin hotărârea unui împărat, țar sau cneaz, tradițiile păgâne legate de colindat, unde era prezent ca leitmotiv vânătorul plecat la vânătoare, au fost încreștinate. Așa se face că, la începutul colindului se pleacă la vânătoare, pentru a se vâna căprioare, și se sfârșește colindul prin a se spune că, de fapt, vânătorul vânează un iepuraș, ca să facă din blana lui veșmânt frumos Domnului. Acesta este deja semnul că s-a încreștinat colindul.”

În încheiere, Ierarhul a subliniat privilegiul de care ne bucurăm noi, generațiile de acum, care putem să colindăm în deplină libertate: „Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu că, de douăzeci și cinci de ani, cântăm în libertate aceste colinde și cântece de stea. Pentru prima dată, în urmă cu douăzeci și cinci de ani au răsunat public colindele, la Crăciunul anului 1989, atât la Televiziunea Română, cât și la Radio-ul național, după patruzeci de ani de înstrăinare și limitare a cântării colindelor în interiorul lăcașelor de cult și în satele tradiționale.”

Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe toți ostenitorii și dirijorii formațiilor corale, binecuvântându-i și urându-le coriștilor și tuturor celor prezenți, mulți ani cu sănătate și multe bucurii și împliniri duhovnicești, adresându-le invitația de a participa și la următoarele serbări și concerte organizate de Episcopia Oradiei la noua Catedrală Episcopală din Oradea, în zilele care vor urma până la praznicul Nașterii Domnului.

Împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat părinții consilieri, membri ai Permanenței Eparhiale a Oradiei, părinții slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, părinții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman”, din Oradea și de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea, precum și alți preoți, studenți, elevi și credincioși ai Bisericii, dornici să audă și să primească prin cânt vestea Nașterii Domnului.