Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Activități de voluntariat în cadrul programului „Școala altfel”

În cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, desfășurat în toate unitățile de învățământ în perioada 6-10 aprilie 2015, peste 100 de elevi de la trei școli din județul Bihor, între care și elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au participat ca voluntari în cadrul proiectului Habitat pentru Umanitate Beiuș, ajutând la construirea de locuințe pentru familiile  nevoiașe.

 Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în fiecare zi, voluntarii de la Liceul Ortodox, însoțiți de profesorii: Pr. Prof. Alexandru Dulca, Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, Prof. Mihaela Pap și Prof. Ramona Urdea, au participat la activități specifice Habitat în procesul de construcție a unei locuințe. Acestea au constat în confecționarea armăturilor necesare la construcția unei locuințe, prepararea betonului, transportul/manipularea unor materiale de construcții, etc.

 Fiecare zi pe șantier a început la ora 8:30 cu un instructaj, care a oferit toate informațiile necesare pentru ca orice voluntar să poată executa lucrările ce vor avea loc, nefiind  nevoie de niciun fel de experiență în domeniul construcțiilor și găsindu-se activități după puterea fiecăruia. La amiază s-a făcut o pauză pentru o gustare, iar programul zilei de voluntariat s-a încheiat la ora 14.

 Încă din prima zi, voluntarii au ajutat la pregătirea cofrajelor pentru montarea unui planșeu ceramic în cadrul proiectului „Locuințe pentru un viitor sigur” din Oradea. Atmosfera a fost, ca de fiecare dată, una destinsă, caldă și prietenoasă, elevii și profesorii având la sfârșitul zilei satisfacția muncii lor și bucuria de a-și ajuta semenii, mai ales că în acest an, Săptămâna altfel a concis cu Săptămâna Mare, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos.

 Habitat pentru Umanitate Beiuș este cel mai mare constructor non-profit din nord-vestul țării, până în prezent beneficiind peste 1000 de familii de sprijinul asociației. Familiile lucrează la propria casă alături de voluntari.

Habitat pentru Umanitate Beiuș a început în iulie 2013 un nou proiect în Oradea pe un teren acordat de municipalitate, pe care se ridică 30 de locuințe pentru familii de tineri, pentru vârstnici fără un adăpost sau pentru mame care își cresc singure copiii. Proiectul se numește generic Locuințe pentru un viitor sigur și se derulează pe durata a 3 ani.