Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Elevii Liceului Ortodox, beneficiari ai campaniei „Europa, casa noastră”

Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice a lansat a cincea ediție a campaniei de informare și comunicare „Europa, casa noastră”. Programul se adresează elevilor și profesorilor din învățământul primar, gimnazial și liceal și are drept scop derularea unor activități cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajați să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum și despre ultimele evoluții din domeniul afacerilor europene.

             În urma unui concurs de proiecte și de desene desfășurat în anul 2014, cu ocazia Zilei Europei, la care au participat și două clase primare de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, desenul elevei Maya Molnar, din clasa a II-a A, a fost premiat, eleva fiind invitată să participe la festivitatea de premiere de la sediul Reprezentanței din București. Anul acesta, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost ales, împreună cu Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, să participe la campania „Europa, casa noastră”, sub egida Anului European al Dezvoltării.

             Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți 19 mai, începând cu ora 11, elevii claselor a III-a A și a III-a B de la Liceul Ortodox orădean, însoțiți de doamnele învățătoare Viorica Brege și Maria Tirpe, s-au întâlnit în sala festivă a școlii cu doamna Claudia Oprescu, reprezentantul Chelgate Public Affairs & Public Relations, instituție care implementează această campanie de informare în câte două școli din fiecare județ al țării.

             În deschiderea întâlnirii, elevii au intonat imnul Uniunii Europene, după care au ascultat informațiile istorice legate de constituirea Uniunii Europene și au răspuns unor întrebări legate de diverse aspecte privitoare la țările care fac parte din Uniunea Europeană. Pe parcursul întâlnirii, elevii s-au lăsat antrenați în mici dezbateri legate de instituțiile Uniunii Europene: Parlamentul și Consiliul Europei, apoi de atracțiile turistice ale unor țări și orașe din țările europene, manifestându-și dorința de a vizita câteva dintre aceste țări, în funcție de preferințele fiecăruia.

             La sfârșitul întâlnirii, elevii și-au însușit deviza Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, înțelegând că fiecare popor, deși este diferit, formează o unitate istorică și geografică împreună cu celelalte popoare ale continentului european și că România poate sta cu demnitate alături de aceste țări în Marea Familie Europeană prin bogăția tradițiilor și a obiceiurilor, care fac parte integrantă din cultura și spiritualitatea poporului român.

             La finalul întâlnirii, Părintele Protoiereu Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a mulțumit reprezentantei Chelgate Public Affairs & Public Relations pentru vizita în școala noastră și pentru activitatea reușită desfășurată cu „micii europeni” ai școlii, apreciind importanța unor astfel de proiecte pentru educația elevilor și tinerilor noștri.