Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Serbare de Crăciun la Liceul Ortodox din Oradea

După ce pe parcursul ultimelor două săptămâni de școală, grupele de grădiniță și clasele primare ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au organizat, pe rând, frumoase serbări de Crăciun, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, miercuri, 17 decembrie 2014, la Liceul Ortodox a avut loc serbarea generală a școlii dedicată Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

În prima parte a zilei, în sala de mese a școlii, sub coordonarea profesoarei Mihaela Pap, a avut loc un târg culinar cu caracter caritabil, în cadrul căruia elevii claselor primare și gimnaziale au vândut prăjituri făcute de ei, împreună cu părinții lor. Suma adunată la sfârșitul târgului a fost una impresionantă pentru un astfel de eveniment, peste 1900 de lei. La această sumă s-au adăugat alți 500 de lei și pachete cu produse alimentare neperisabile și jucării adunate de elevii de liceu. În total peste 2400 de lei, dăruiți, apoi, la fel ca și pachetele cu alimente și jucării, unor copii cu posibilități materiale reduse, pentru ca să se poată bucura și aceștia, așa cum se cuvine, de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos

Începând cu ora 12, în sala de sport a școlii, împodobită de sărbătoare, s-a desfășurat o emoționantă serbare de Crăciun, la care și-au adus aportul foarte mulți dintre elevii și cadrele didactice ale școlii.

Programul a fost deschis de un moment inedit al trupei de majorete a liceului, care a debutat cu această ocazie în fața publicului, trupa fiind recent înființată de către profesoara Mihaela Pap.

A urmat momentul pregătit de elevii mai mici, din clasa pregătitoare și din clasele a III-a și a IV-a. Coordonați de către inimoasele doamne învățătoare Viorica Brege, Maria Tirpe, Florica Hera și Ana Muscaș, micii învățăcei, au dat glas cu multă gingășie și însuflețire frumoaselor poezii și colinde, specifice sărbătorii Nașterii Pruncului Sfânt.

Elevii de la ciclul gimnazial au pregătit și ei un moment emoționant, cuprinzând mai multe colinde, pe care le-au cântat alături de colegele lor Monica Marincaș din clasa a VII-a A și Adriana Porciș, din clasa a V-a A, coordonați de profesoara Florica Popovici.

Făcând parte din patrimoniul cultural și spiritual al umanității, colindele au răsunat nu doar în limba română, ci și în limbile franceză și engleză, prin elevii din clasele a VI-a, coordonați de către profesorii Mirella Pinta și Gheorghe Erdeli.

Elevii din ciclul liceal au fost reprezentați de Darius Bogan, Ionel Roșu și Sergiu Colțe, care au interpretat individual câteva colinde tradiționale românești, precum și de membrii Corului „Diacon Nicolae Firu” al liceului care, sub îndrumarea Părintelui Prof. Arhid. Ștefan Lakatos, au încântat pe cei prezenți cu o parte din frumoasele colinde pe care le au în repertoriu, după ce în aceste zile și-au asumat misiunea de a colinda în foarte multe locuri, la foarte multe instituții, peste tot în oraș, picurând bucurie și lumină în multe suflete.

Deoarece din familia școlii fac parte și absolvenții ei, un reprezentant de frunte al acestora, Alexandru Carțiș, actualmente student la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, a ținut să interpreteze și el, două colinde tradiționale românești, în semn de prețuire pentru școala și dascălii care l-au format.

Dacă elevii, de la mic la mare, i-au colindat pe profesori și pe cei invitați la această serbare, la finalul programului, Corul „Sfântul Ignatie Teoforul” al cadrelor didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea i-a colindat pe elevi, pe părinți și pe toți cei prezenți, profesorii schimbându-și astfel statutul de gazde, în cel de colindători, întorcând, prin comuniune reciprocă, vestea Nașterii Domnului.

În încheierea programului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul Liceului Ortodox a mulțumit elevilor și cadrelor didactice pentru dăruirea și implicarea în buna desfășurare a programului festiv și a transmis cuvântul de binecuvântare și felicitare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Totodată, Preacucernicia sa i-a premiat pe elevii claselor primare și gimnaziale care s-au implicat în mod deosebit în organizarea târgului culinar cu caracter caritabil.