Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Etapa județeană a concursului „Cultură și spiritualitate românească”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a găzduit sâmbătă, 14 martie 2015, desfăşurarea etapei judeţene, la nivelul judeţului Bihor, a concursului naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie Cultură şi spiritualitate românească.

Adresat elevilor de gimnaziu, concursul Cultură şi spiritualitate românească îşi propune să valorifice personalitatea culturală deschisă a elevilor capabili de performanţă din învăţământul preuniversitar, pasionaţi de literatură şi religie, şi are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale româneşti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa personală.

Desfăşurat sub genericul Frumusețea sacră a lumii, concursul a fost organizat, în acest an, pe doua secţiuni, respectiv Natura între pământ și cer, pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a, şi Omul între sacru şi profan, pentru clasele a VII-a şi a VIII-a.

La această etapă a concursului au participat 80 de elevi din peste 20 de şcoli din judeţul Bihor, fapt ce denotă atractivitatea concursului printre elevii bihoreni.

Reprezentantele Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, elevele Doria Szabo, clasa a VIII-a, Miruna Pantiş, clasa a VII-a, Tamara Galea, clasa a VI-a, şi Ariana Porciş, clasa a V-a, au avut o prestaţie de excepţie, ocupând locurile fruntaşe ale competiţiei, la ambele secţiuni. Astfel, elevele Doria Szabo şi Miruna Pantiş au obţinut locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte 100 și 98 de puncte, la secţiunea claselor VII – VIII, iar elevele Tamara Galea şi Ariana Porciş, au obţinut locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte  97 și 95 de puncte, la secţiunea claselor V – VI. Locul trei a fost ocupat, la secțiunea claselor V – VI, de eleva Carla Hora de la Colegiul National „Iosif Vulcan” Oradea, cu 93 de puncte, iar la secţiunea VII – VIII, de eleva Ştefana Goţia de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea. În felul acesta, elevele Doria Szabo si Tamara Galea vor reprezenta judeţul Bihor la etapa naţională a concursului, care se va desfăşura la Vânători-Neamţ, în luna aprilie a acestui an.

De altfel, eleva Doria Szabo a reprezentat judeţul Bihor la etapa naţională a acestui concurs şi în anii şcolari precedenţi, obținând locul I, cu 100 de puncte, în anul şcolar 2012-2013 şi locul III, cu 92 de puncte, în anul şcolar 2013-2014.

Elevele Liceului Ortodox au fost pregătite pentru acest concurs de către doamnele profesoare Codruţa Bogoşel şi Mirela Rus (limba şi literatura română) şi Florica Popovici (religie ortodoxă).