Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Etapa județeană a concursului „Cultură și spiritualitate românească”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a găzduit sâmbătă, 14 martie 2015, desfășurarea etapei județene, la nivelul județului Bihor, a concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie Cultură și spiritualitate românească.

Adresat elevilor de gimnaziu, concursul Cultură și spiritualitate românească își propune să valorifice personalitatea culturală deschisă a elevilor capabili de performanță din învățământul preuniversitar, pasionați de literatură și religie, și are ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarității, prin identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră și valorificând cunoștințele elevilor despre valorile spirituale românești, cu scopul cultivării respectului față de acestea și a asumării lor în viața personală.

Desfășurat sub genericul Frumusețea sacră a lumii, concursul a fost organizat, în acest an, pe doua secțiuni, respectiv Natura între pământ și cer, pentru elevii claselor a V-a și a VI-a, și Omul între sacru și profan, pentru clasele a VII-a și a VIII-a.

La această etapă a concursului au participat 80 de elevi din peste 20 de școli din județul Bihor, fapt ce denotă atractivitatea concursului printre elevii bihoreni.

Reprezentantele Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, elevele Doria Szabo, clasa a VIII-a, Miruna Pantiș, clasa a VII-a, Tamara Galea, clasa a VI-a, și Ariana Porciș, clasa a V-a, au avut o prestație de excepție, ocupând locurile fruntașe ale competiției, la ambele secțiuni. Astfel, elevele Doria Szabo și Miruna Pantiș au obținut locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte 100 și 98 de puncte, la secțiunea claselor VII – VIII, iar elevele Tamara Galea și Ariana Porciș, au obținut locul întâi și, respectiv, locul al doilea, cu câte  97 și 95 de puncte, la secțiunea claselor V – VI. Locul trei a fost ocupat, la secțiunea claselor V – VI, de eleva Carla Hora de la Colegiul National „Iosif Vulcan” Oradea, cu 93 de puncte, iar la secțiunea VII – VIII, de eleva Ștefana Goția de la Școala Gimnazial㠄Oltea Doamna” Oradea. În felul acesta, elevele Doria Szabo si Tamara Galea vor reprezenta județul Bihor la etapa națională a concursului, care se va desfășura la Vânători-Neamț, în luna aprilie a acestui an.

De altfel, eleva Doria Szabo a reprezentat județul Bihor la etapa națională a acestui concurs și în anii școlari precedenți, obținând locul I, cu 100 de puncte, în anul școlar 2012-2013 și locul III, cu 92 de puncte, în anul școlar 2013-2014.

Elevele Liceului Ortodox au fost pregătite pentru acest concurs de către doamnele profesoare Codruța Bogoșel și Mirela Rus (limba și literatura română) și Florica Popovici (religie ortodoxă).