Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Tabere de creație religioas㠄Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”

În perioada 29 iunie-11 iulie 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Eparhia Oradiei s-a desfășurat cea de-a opta ediție a taberei de creație religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”.  

Ca în fiecare an, tabăra a fost organizată prin Fundația „Ioan și Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația Filantropia Oradea, sucursala Mănăstirea Izbuc, la Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea. În acest an, desfășurarea taberelor a fost posibilă prin implicarea financiară a parohiilor de oraș din toate cele patru protopopiate ale Eparhiei, a Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor și a Era Shopping Park Oradea.  

Primele două serii ale taberei din acest an s-au desfășurat, în paralel, la Mănăstirea Izbuc și la Schitul Poiana Florilor, în perioada 29 iunie-4 iulie, și au reunit câte 30 de elevi din ciclul gimnazial și liceal de la diferite școli din Oradea și din județul Bihor, selectați în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare, de premiile obținute la Olimpiada de religie, etapele județeană și națională și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii. Următoarea serie a taberei s-a desfășurat în perioada 6-11 iulie, când 35 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creație și recreație la Mănăstirea Izbuc.  

Scopul acestor tabere a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină, viabilă și educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.  

O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toți copiii au participat, la sfârșitul perioadei de tabără fiecare participant reușind să finalizeze cel puțin o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziție ce va fi vernisată imediat după începerea anului școlar 2015-2016. În acest demers elevii au fost sprijiniți de către inimoșii profesori bihoreni Pr. Pavel Bența, Marius Șchiop, Gabriela Pleșa și Florina Iepure, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creație.  

Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie și la slujbele de seară, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea cultului divin ortodox, precum și la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor spirituale ale copiilor. Din programul taberei n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cunoștințe religioase, cursurile de muzică bisericească, vizionările de documentare religioase și filme cu mesaj creștin sau întrecerile sportive cu tot farmecul și veselia specifice. În aceste activități tinerii au fost sprijiniți și asistați de către profesorii: Pr. Dorel Leucea, Pr. Ciprian Pordea, Arhid. Ștefan Lakatos și Prof. Dorina Gabor.  

Generozitatea gazdelor taberei, obșile monahale de la Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reușita proiectului. Copiii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, și-au descoperit și dezvoltat aptitudini, au conștientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare.