Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov la Paraclisul Liceului Ortodox

În Duminica a douăzeci și treia după Rusalii, Paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului” din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, de pe strada Aluminei, nr. 88, și-a prăznuit ocrotitorul spiritual.

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacov, de către părinții profesori ai liceului, la care au participat cadrele didactice și elevii școlii, dând răspunsurile la strană, împreună cu Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox.

În cuvântul de învățătură, Preacucernicul Părinte Florin Negruțiu, Inspector școlar pentru disciplina Religie, a evidențiat sensurile profunde ale pericopei evanghelice, arătând că demonizarea, păcatul produce un dezechilibru în plan spiritual, atât în viața unei personae, cât și a unei comunități, iar Cel care poate să refacă echilibrul vieții duhovnicești este Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Omul restaurat duhovnicește de către Mântuitorul Iisus Hristos devine un mărturisitor al binefacerilor lui Dumnezeu. De asemenea, Preacucernicia sa a actualizat mesajul Evangheliei, subliniind faptul că mărturisirea noastră de creștini începe dincolo de ușa bisericii și a școlii, în relație cu lumea tot mai secularizată, care are nevoie de repere morale, iar exemplul vieții Sfântului Apostol Iacov este elocvent în acest sens prin moartea sa mucenicească, mărturisitoare.

Preacucernicul Părinte Radu Rus, consilier pentru învățământ în cadrul Episcopiei Oradiei și director al liceului, a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare, pentru elevii și cadrele didactice ale școlii din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, care a dăruit Paraclisului cu această ocazie un set de sfinte vase liturgice, două icoane și o sfântă cruce.

Părintele Director a creionat câteva aspecte din biografia Sfântului Apostol Iacov, subliniind faptul că acesta nu a fost frate de sânge al Mântuitorului, ci văr de gradul al doilea, fiind fiul Mariei lui Cleopa, verișoara Maicii Domnului. Meritul Sfântului Iacov nu constă în faptul că acesta a fost rudă cu Iisus Hristos, ci în faptul că a dus o viață virtuoasă, fiind cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 49/50, a fost primul Episcop al Ierusalimului și și-a dat viața, murind ca martir, din cauza persecuției iudeilor împotriva creștinilor.

Pe lângă Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a mai lăsat o operă teologică valoroasă, așezată în canonul cărților Noului Testament, respectiv Epistola sobornicească, ce îi poartă numele, prin care ne îndeamnă la practicarea faptelor bune, însoțite de credință: „Vrei însă să înțelegi, omule nesocotit, că credința fără de fapte moartă este”? (Iacov, 2, 20)

Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” a fost amenajat la inițiativa și din purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, la începutul anului școlar 2010-2011, pentru a folosi nevoilor liturgice și duhovnicești ale elevilor din clasele de liceu, de la profilul teologic, care și ei studiau atunci în această locație, până  în anul școlar 2012-2013, când elevii profilului teologic s-au mutat în clădirea istorică a Academiei teologice orădene, înstrăinată zeci de ani de regimul comunist, dar redevenită prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, proprietate a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

În prezent Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov”, servește ca locaș de rugăciune pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, aceștia participând în fiecare zi de vinery, dar și în sărbători și duminici, la Sfânta Liturghie, care se săvârșește aici de către părinții profesori.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov, săvârșită cu prilejul hramului paraclisului școlii, este un prețios și vechi monument de literatură liturgică. Ea se mai săvârșește în Biserica Ortodoxă a Greciei și în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie), respectiv în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, când sunt prăznuiți strămoșii după trup ai Mântuitorului Hristos.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov s-a săvârșit pentru prima dată în Eparhia Oradiei la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, în ziua de 23 octombrie 2010 și de atunci se săvârșește an de an la Paraclisul Liceului Ortodox, care îl are ocrotitor pe „fratele Domnului” și primul Episcop al cetății Ierusalimului.