Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Europeană a Limbilor sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

În fiecare an, la data de 26 septembrie, Europa celebrează multitudinea limbilor vorbite pe întregul continent. Încă de la prima ediţie, care a avut loc în 2001, Ziua europeană a limbilor a evidenţiat moştenirea lingvistică deosebit de bogată a Europei şi i-a încurajat pe cetăţeni să înveţe limbi străine.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, şi la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea această zi, cu profunde semnificaţii, a fost marcată printr-o serie întreagă de activităţi. Sub îndrumarea doamnelor profesoare de limba engleză, Mirella Pinţa, Gabriela Cadar şi Ileana Borş, precum şi a consilierului educativ al instituţiei, domnul profesor Florin Alin Oros, elevii din clasele învăţământului primar şi gimnazial au fost implicaţi în câteva momente aflate în strânsă legătură cu profundele semnificaţii ale limbii engleze.

Momentul aniversar a fost deschis de elevii din clasa I care, sub coordonarea doamnei profesoare Ileana Borş, i-au încântat pe cei prezenţi cu  voioşia, gingăşia şi entuziasmul cu care au adus pe şcenă povestea în limba engleză „The big carrot”.

Apoi, doamna profesoară Gabriela Cadar a evocat semnificaţia zilei de 26 septembrie, menţionând principalele momente de natură istorică şi reamintind varietatea limbilor vorbite în Europa. De asemenea, doamna profesoară a precizat importanţa învăţării limbilor străine, atât în cadrul şcolar, cât şi pe parcursul întregii vieţi.

Partea a doua a programului a urmărit dezvoltarea abilităţilor de comunicare

în limba engleză. Astfel, elevii clasei  a VI-a coordonţi de doamna profesoară Gabriela Cadar ne-au condus în lumea fascinantă a poveştilor, unde am putut descoperi o faţetă diferită a unor personaje cunoscute precum Lupul, Scufiţa Rosie, Albă ca zăpada, Cei trei purceluşi sau chiar Spiderman.

 În continuare, sub coordonarea doamnei profesoare Mirella Pinţa, au fost realizate câteva scenete cu tentă moralizatoare, în limba engleză, fiind implicaţi elevi din clasele a VII-a A şi a VIII-a A şi B .  Elevii şi-au etalat atât  cunoştinţele de limbă engleză  cât şi  talentul actoricesc fiind apreciaţi de către publicul prezent. 

Programul s-a încheiat prin implicarea tuturor elevilor prezenţi într-o dezbatere, condusă de doamna profesoară Mirella Pinţa, pe tema importanţei comunicării într-o lume în care conflictele se ivesc mult prea uşor. S-a adus în discuţie mesajul cunoscutei melodii  Scorpions „Wind of change”, discuţie urmată de fredonarea melodiei de către toţi participanţii la activitate.

La finalul programului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul liceului, a vorbit despre importanța cunoașterii limbilor moderne pentru formarea intelectuală și profesională și i-a felicitat pe profesorii organizatori și pe elevii implicați în realizarea acestui program.

Scopul întregului program a fost acela de a impulsiona, atât pe cei mici, cât şi pe cei mari, să înveţe o limbă străină în timpul şcolii dar şi în afara ei, deoarece fiecare limbă învăţată reprezintă o fereastră deschisă către o cultură, facilitând comunicarea interculturală şi cunoaşterea interumană.