Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Parteneriat școlar european lansat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 26-31 octombrie, Liceul Ortodox  „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 52 este locație gazdă pentru implementarea Proiectului Erasmus+ KA2 „Genius And Mission in Education” – GAME.

Extins pe o perioadă de doi ani, 2016-2018, proiectul promovează rolul educaţiei non-formale în completarea curriculumului preşcolar, influenţa  ei ca învăţare plăcută şi motivantă  în educarea şi dezvoltarea personalității copiilor, realizând o punte între cunoștințele predate şi punerea lor în practică, înlocuind stresul cu plăcerea de a cunoaşte şi de a te dezvolta.

Tipurile de educație non-formală desfăşurate în unitățile de învățământ sunt activități extradidactice: cursuri opţionale, ansambluri sportive și artistice, concursuri şi activități extrașcolare, precum: proiecte de ecologie şi formare civică, excursii, acțiuni social-culturale (la muzeu, la teatru, în biblioteci).

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc joi, 27 octombrie în sala festivă a Liceului Ortodox și s-a bucurat de participarea cadrelor didactice de la instituțiile de învățământ partenere din patru țări europene: I.C. Montemurro Gravina – Bari – Italia,  IES de Infiesto - Asturias – Spania, Marupes Vidusskola – Letonia şi 2nd General Lyceum of Oreokastro – Thessaloniki – Grecia.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a fost reprezentată la acest eveniment de către  Părintele Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au participat:  domnul Inspector Școlar General Alin Florin Novac-Iuhas, Pr. Prof. Florin Negruțiu, Inspector pentru disciplina Religie, doamna Prof. Dr. Elisaveta Roșu, Inspector pentru disciplinele Istorie, Geografie, Științe socio-umane și doamna Prof.  Elena Moțoc-Chivari, Inspector pentru proiecte educaționale.

După alocuțiunile rostite de oficialități, copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 52 au prezentat câteva dansuri populare românești, precum și dansuri tradiționale din Italia, Letonia, Grecia și Spania, încântându-i prin gingășia mișcărilor pe cei prezenți la eveniment. În registrul superior al vârstelor și al ciclurilor de învățământ, elevii claselor de liceu de la profilul teologic, reprezentați de Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos au interpretat o suită de cântece religioase, populare și patriotice, trezind sentimente profunde în sufletele auditorilor.

În prima parte a zilei, oaspeții din străinătate au avut ocazia să asiste la diferite activități non-formale, desfășurate la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 52, iar în a doua parte a zilei, după lansarea proiectului, cadrele didactice de la instituțiile partenere din cele patru țări au asistat la activitățile non-formale desfășurate la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” de către cadrele didactice și elevii de la învățământul primar tradițional și step by step. Elevii clasei a I-a B au prezentat o piesă de teatru intitulată „Timpul”, în desfășurarea căreia au folosit păpuși confecționate de ei. De asemenea, cei prezenți la eveniment au putut admira în sala multimedia a Liceului Ortodox o expoziție cu produse ale activităților non-formale, desfășurate pe parcursul anilor școlari.

Activitățile din cadrul Proiectului vor continua zilele următoare prin participarea cadrelor didactice partenere la un workshop, desfășurat la Liceul Ortodox, apoi cu vizitarea instituțiilor publice ale municipiului Oradea și a altor obiective culturale și turistice atât din Oradea, cât și din județul Bihor.

Prin toate aceste activități non-formale, se dorește înțelegerea statutului de cetățean european prin respectarea diferențelor culturale și cunoaşterea identității etnice naționale; o mai bună înțelegere a Europei de azi; promovarea inovației didactice în educația preșcolarului; crearea de oportunități pentru îmbunătățirea calității educației prin cooperare transnațională între instituții pentru formare profesională; realizare de material didactic și informație educațională; inițierea copiilor și a cadrelor didactice cu tehnici de lucru pe calculator și nu în ultimul rând învățarea limbilor străine la stadiul de conversație.