Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Valori europene

În cadrul proiectului Erasmus+ „Genius and Mission in Education” (GAME), la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au fost organizate mai multe activităţi tematice. Coordonate de doamnele profesoare Ileana Borş, Ioana Chişiu şi Mihaela Pap, la aceste activităţi au mai luat parte directorul instituţiei - Radu Rus, directorul adjunct - Dorel Leucea, consilierul educativ - Alin Oros, precum şi doamnele profesoare Mirella Pinţa, Florica Popovici, Nicoleta Cioc, Mirela Rus, Carmen Lazăr şi  Isabela Hărăguş.

O primă activitate a fost desfăşurată marţi, 22 martie 2017, în cabinetul multimedia al şcolii noastre şi a constat în organizarea unui Quiz. Desfăşurat în întregime în limba engleză, acest concurs de cultură generală a vizat întrebări privind istoria şi geografia, cultura şi tradiţiile, bucătăria sau muzica celor 5 state participante la proiect: România, Letonia, Spania, Italia şi Grecia. O parte din elevii claselor a V-a A, a VI-a A, a VI-a B şi a VII-a A au avut sarcina de a răspunde întrebărilor adresate de elevii din clasa a VIII-a A Lorena Lazăr, Tamara Galea, Luca Mitraşca, Alexandru Demian şi Alexandru Ghenţ, elevi care ne vor reprezenta şcoala în următoarea mobilitate din proiect, care va avea loc în Letonia, în perioada 3-9 aprilie. La finalul activităţii, toţi elevii au fost răsplătiţi cu medalii cu logo-ul proiectului Erasmus+, cunoscând mult mai multe lucruri despre cultura şi civilizaţia ţărilor participante la proiect.

O a doua activitate a constat în organizarea unui concurs de căutare a unir comori („Treasure Hunt”). Organizat joi, 24 martie 2017, în incinta şcolii noastre, concursul a reunit 50 de elevi ai claselor a V-a A, B, şi C. Urmând indiciile găsite pe parcursul căutărilor, elevii au descoperit „comorile”, acestea constituind valorile şi principiile europene pe care noi, ca state membre ale Uniunii Europene, le apreciem. De asemenea, printre „comori” s-au numărat şi diverse informaţii privind şcolile partenere din proiect. Elevii participanţi au manifestat interes şi apreciere pentru activitatea desfăşurată, mai ales că aceasta a implicat munca în echipă, dorinţa de a descoperi sau spiritul de aventură.

În final, se cuvine să apreciem activităţile în care s-au implicat atât de cadrele didactice, cât şi elevii claselor gimnaziale, dorindu-le totodată drum bun şi mult succes doamnelor profesoare Ioana Chişiu şi Mihaela Pap, precum şi elevilor din clasa a VIII-a A mai sus menţionaţi, în mobilitatea de săptămâna viitoare, care va avea loc în Letonia!