Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Mobilitate transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ LED

În perioada 21-27 mai 2017, în localitatea Pajūris (Lituania), a avut loc cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului ERASMUS+ LED (Let’s Enjoy Dialoguing), la care au participat elevi și profesori din țările partenere: Spania, Italia, Polonia, România și țara gazdă, Lituania.

Delegația liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a reprezentat România, fiind formată din două cadre didactice (prof. Nicoleta Cioc și prof. Georgeta Bulinschi – membre ale echipei de implementare) și trei elevi (Carla Maria Moza – clasa a V-a C, Alexia Lorena Raț - clasa a V-a A și Mihai Patrick Balthazar Cioc – clasa a VI-a A).

Managerul de proiect, părintele director Radu Valer Rus, a colaborat cu echipa de implementare susținând întreaga activitate de pregătire a delegației noastre împreună cu coordonatoarea proiectului, doamna profesoară Ileana Borș, asigurând comunicarea cu partenerii din țările implicate în organizarea întregii mobilități.

În cele șapte zile petrecute în Lituania, echipa de proiect a școlii gazdă, Šilalės R. Pajūrio Stanislovo Biržiškio Gimnazija, coordonată de prof. Kristina Katauskaité împreună cu prof. Rita Šteriené, a organizat un program foarte variat și interesant, astfel încât elevii și profesorii țărilor participante au avut ocazia să cunoască istoria și tradițiile Lituaniei, să lege prietenii, să împărtășească din valorile culturale ale popoarelor din care fac parte prin dialog și prezentări PowerPoint.

Delegațiile celor 4 țări au fost primite cu multă căldură de către primarul localității Šilalė, dialogul purtat în timpul acestei vizite fiind unul destins și plin de informații interesante despre întregul district.

Una dintre cele mai interesante activități organizată în școală, a fost cea legată de dezbateri pro și contra între echipele de elevi ale Spaniei, Poloniei, Italiei, Lituaniei și României cu privire la subiecte de actualitate din viața școlară: folosirea telefonului mobil la școală, cantitatea temelor de pregătit de către elevi acasă și obținerea sau nu a unor beneficii în urma trișării.

O altă experiență de neuitat, în care au fost implicați elevi și profesori deopotrivă, a fost organizarea unui art workshop în cadrul căruia fiecare participant trebuia să se gândească la un cuvânt (în limba natală) legat de tema proiectului, cuvânt a cărui litere se realizau pe cartoane mai întâi pictate, decupate și apoi lipite în ordine pe suporturi colorate. La finalul acestei activități, cu ajutorul literelor, s-a realizat un puzzle care reproducea titlul proiectului: Let’s Enjoy Dialoguing! Participanții au avut ocazia să învețe cuvinte din alte limbi și să-și valorifice talentul în artă pictând căni cu desene și texte care sibolizau subiectul proiectului.

Litaunia se poate numi, pe bună dreptate, țara pădurilor, lacurilor și pajiștilor verzi. Dintr-o o istorie care se întinde pe mai multe mii de ani, gazdele noastre au încercat să ne prezinte câteva locuri memorabile: primul muzeu din Lituania, muzeul Dionizas Poška, deschis în 1812 ( acolo am avut surpiza de a afla că, doar cu câteva săptămâni în urmă, ambasadorul României în Lituania, aflat într-o vizită în districtul Šilalė, a vizitat la rândul său acest muzeu), unul dintre vagoanele folosite în deportarea stalinistă a lituanienilor în Siberia, precum și numeroase monumente istorice.

Ziua de miercuri a fost destinată Mării Baltice. O experiență de neuitat în peninsula îngustă și alungită, spălată de apele mării și ale lagunei Curoniene în Parcul Național Kuršių Nerija, inclus în patrimonial UNESCO în anul 2000, fiind unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Europa. Potrivit legendei, peninsula nisipoasă a fost formată cu mult timp în urmă de către zeița Neringa pentru a proteja golful liniștit de marea furtunoasă și a crea un dig protector pentru pescari. Satele de pescari (Juodkrantė, Pervalka şi Nida), stațiunile pitorești și apele care aduc după furtună pietre de chihlimbar baltic în dar localnicilor, Nida cu moriștile ei de vânt care au fost folosite pentru a marca apartenența ambarcațiunilor de anumite sate, rezervația Nagliai, un decor unic de dune mișcătoare, ne-au încântat privirea și sufletul. Ghidul care ne-a însoțit pe întreg traseul, prin Valea tăcerii (Tylos slėnis) până la farul din Nida, ne-a împărtășit o mulțime de legende despre originea chihlimbarului. Una dintre ele povestește că toate pietrele de chihlimbar sunt fragmente ale castelului zeiței nemuritoare Jūratė, care locuia în mare. Când Perkūnas, zeul păgân al tunetelor și cerurilor,a aflat despre dragostea ei pentru un pescar pe nume Kąstytis, acesta a distrus întregul castel al zeiței, dăruind astfel muritorilor prețiosul chihlimbar baltic, piatra vie în interiorul căruia sunt ascunse trei elemente: aer, apă și pământ. La revenire, în drum spre Šilalė, elevii au avut surpriza de a vizita un parc de distracții destinat copiiilor, HBH „Palanga” din districtul Kretinga.

După-masa de joi, 25 mai, a fost rezervată dansului popular - o ocazie deosebită în care fiecare țară a prezentat celorlalți parteneri de proiect o parte din folclorul ei. Ceea ce a fost cu adevărat memorabil în această activitate a constat în faptul că dansatorii au inițiat în tainele pașilor de dans și pe ceilalți participanți, astfel încât am avut ocazia să dansăm dansuri populare lituaniene, poloneze, italiene și spaniole deopotrivă. Echipa României a avut un succes deosebit cu dansul Ciuleandra. Deși curtea școlii era imensă, ea a părut neîncăpătoare pentru părinți, elevi, profesori care au dorit cu ardoare să învețe pașii dansului nostru românesc.  Seara s-a încheiat cu o festivitate de premiere a tuturor echipelor de dans și cu o cină preparată de părinții elevilor din școală, cină la care am putut gusta din minunatele preparate tradiționale lituaniene.

Ultima zi a reuniunii a fost destinată vizitării capitalei Lituaniei. Situat la confluența râurilor Vilnia și Neris, Vilnius este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Centrul vechi al orașului, o adevărată  capodoperă barocă, este dominat de principala catedrală Romano-Catolică din Lituania. Am avut plăcerea să admirăm Peretele Artiștilor cu mai mult de 100 de farfurii ornate în lemn, ceramică sau sticlă, inscripționate cu informații despre scriitori autohtoni sau străini ce au vizitat orașul, Palatul Prezidențial – fosta proprietate a primului episcop de Vilnius,  precum și Palatul Marilor Duci ai Lituaniei, demolat în 1801 și reconstruit în perioada 2002-2009. Călătoria noastră prin Vilnius s-a încheiat la „Poarta Aurorei” unde pictura grațioasă a sfintei Fecioare Maria atrage turiști din întreaga lume.

Întreaga reuniune a fost un prilej deosebit pentru fiecare țară participantă în acest proiect de a cunoaște și promova valori culturale și educaționale proprii. Un dialog deosebit de folositor atât pentru elevi cât și pentru profesori, pentru gazde și oaspeți deopotrivă. Am plecat din Lituania cu sentimentul unei împliniri  sufletești. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim din nou în luna octombrie a acestui an – de data aceasta pe pământ românesc….