Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Reuniune internațională în cadrul Proiectului Erasmus+ „Let`s enjoy dialoguing

Pe parcursul  săptămânii 15-21 octombrie 2017, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazda unei reuniuni internaționale în cadrul Proiectului Erasmus „Let`s Enjoy Dialoguing” (LED), la care au participat 30 de elevi și 10 cadre didactice din străinătate. Lansat anul trecut, proiectul presupune realizarea unui schimb de experiență între profesori și elevi din cinci școli partenere: Instituto de Ensenanza Secundaria de Infiesto, Asturias, Spania; I.C. Montemurro, Gravina in Puglia, Italia; Gimnazjum im.Władysława Stanisława Reymonta, Lodz,Polonia; Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazija, Pajūris, Lituania și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Extins pe o perioadă de doi ani, 2016-2018, proiectul promovează rolul educaţiei non-formale în completarea curriculumului şcolar, influenţa ei ca învăţare plăcută şi motivantă  în educarea şi dezvoltarea personalității elevilor, realizând o punte între cunoștințele predate şi punerea lor în practică.

Tipurile de educație non-formală desfăşurate în unitățile de învățământ sunt activități extradidactice: cursuri opţionale, ansambluri sportive și artistice, concursuri şi activități extrașcolare, precum: proiecte de ecologie şi formare civică, excursii, acțiuni social-culturale.

Prima zi a proiectului a debutat în sala festivă a Liceului Ortodox de pe strada Aluminei, unde, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a avut loc festivitatea de deschidere, în cadrul căreia profesorii parteneri și elevii au prezentat materiale despre școala și orașul de proveniență. După vizitarea școlii, profesorii au participat la un workshop tematic.

A doua zi, oaspeții au făcut un tur al Cetății Oradea, iar în Amfiteatrul din Cetate fiecare țară participantă la proiect a pus în scenă o dramatizare legată de un personaj istoric foarte cunoscut în țara respectivă. Cu această ocazie, Liceul Ortodox din Oradea a ales să prezinte personalitatea lui Vlad Țepeș, între mit și realitate. Protagoniști au fost elevii din clasele de gimnaziu, pregătiți de Catedra de Limbă și Comunicare (Limba Engleză - Limba Română).

Ziua următoare a continuat la Biblioteca Universității din Oradea, unde fiecare țară participantă a prezentat mai multe piese literare cu specific național. Elevii Liceului Ortodox au prezentat o șezătoare tradițională românească, prin care au reînviat spiritul comunitar de socializare, specific poporului român, însoțind acest moment cu cântec, joc popular și voie bună, după care oaspeții au fost invitați să guste bucate tradiționale românești și să viziteze Primăria și Centrul orașului Oradea.

Programul de joi a cuprins o excursie la Salina Turda și la Cheile Turzii, unde cadrele didactice și elevii au putut să admire minunăția naturii autumnale și muzeul de istorie a mineritului în sare.

În ultima zi a reuniunii s-au desfășurat activități tematice în cadrul școlii, după care a avut loc un moment festiv de încheiere a reuniunii, în cadrul căruia s-au oferit, pentru toți participanții externi, certificatele de mobilitate europeană și s-au rostit cuvântări emoționante din partea fiecărei delegații în care s-a făcut referire la clipele frumoase petrecute în România și s-au adresat calde mulțumiri gazdelor, conducerii școlii, cadrelor didactice, elevilor și părinților acestora, pentru căldura cu care au fost primiți și pentru ospitalitatea arătată.

Prin toate aceste activități non-formale se dorește înțelegerea statutului de cetățean european prin respectarea diferențelor culturale și cunoaşterea identității etnice naționale; o mai bună înțelegere a Europei de azi; promovarea inovației didactice; crearea de oportunități pentru îmbunătățirea calității educației prin cooperare transnațională între instituții pentru formare profesională; realizare de material didactic și informație educațională; inițierea elevilor și a cadrelor didactice cu tehnici de lucru pe calculator și nu în ultimul rând învățarea limbilor străine la stadiul de conversație.

În perioada 2016-2018, Liceul Ortodox  „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea implementează 3 proiecte internaționale Erasmus+, pe lângă proiectul mai sus amintit fiind în derulare alte două proiecte:  „Genius And Mission in Education” – GAME (Geniu și misiune în educație) - cu parteneri din Grecia, Italia, Spania, Letonia, România, respectiv Ecumenism si voluntariat social pentru o carieră de succes - cu parteneri din Arad, Timişoara, Portugalia, Spania.