Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

„Music on stage”: Elevi și profesori ai Liceului Ortodox în reuniune de proiect Erasmus+ în Gravina, Italia

În perioada 04-09 mai  2018, a avut loc la Şcoala „I. C. Montemurro” din Gravina, Italia ultima mobilitate transnaţională din cadrul proiectului şcolar multilateral Erasmus+, cu titlul „MUSIC ON STAGE“, înregistrat de ANPCDEFP cu numărul de referinţă 2016-1-IT02-KA219-024354_1.

Obiectivele urmărite în cadrul  mobilităţii au fost: 

Ţ Schimbul de elevi şi  întâlnirea cu reprezentanţii şcolilor partenere

Ţ Realizarea expoziţiei de picturi realizate de elevii parteneri din cadrul activității Listen and draw – Ascultă și pictează!

Ţ Comunicare prin interviuri şi dialog, prin multiculturalitate cu tema Be a European Citizen – Fii cetățean european.

Tema întâlnirii a fost „Sunt cetățean european”. La reuniune au participat şcolile partenere din Spania, Grecia, Letonia, România şi ţara gazdă, Italia. Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea  a fost reprezentat de o delegaţie formată din trei cadre didactice (Borș Ileana  – coordonator proiect, Suciu Angelica – profesor la ciclul primar  şi Cadar Gabriela  – profesor de limba engleză, membri în echipa de proiect) şi cinci elevi (Bondar Dragoș, Cacior Marius,  Sabău Andreea, Bonca Florina și Ilea Dalia, elevi în clasele a VII-a şi a X-a).

Programul mobilităţii a fost extrem de variat şi a vizat implicarea elevilor, organizaţi în grupe de lucru internaţionale (italieni, spanioli, români şi lituanieni, greci), în activităţi bazate pe metode de învăţare nonformale care au avut ca scop promovarea  şi exersarea comunicării  orale  în limba engleză. Activităţile  au fost organizate în echipe de lucru formate din elevi şi profesori de la şcolile partenere coordonate de profesor Maria Francesca Dileo și profesor Sandra Potenza (Coordonatorii programului Erasmus+ din Montemurro) în  şcoala gazdă.

Activităţile din cadrul proiectului au inclus activități și jocuri de cunoaştere,  ateliere de creaţie, şedinţe de proiect, schimburi de materiale şi discuţii pe tema educaţiei, ateliere de lucru, vizite la obiective de interes, întâlniri cu diferite oficialităţi.

Una dintre activităţile care s-a bucurat de un succes deosebit a fost ”Treasure Hunt” – Vânătoarea de comori , o activitate interactivă de cunoaștere a orașului Gravina și a obiectivelor turistice importante de aici. Elevii împărțiți în grupe de lucru internaționale au descoperit atracțiile turistice ale orașului gazdă prin descifrarea întrebărilor „capcană” întâlnite în fiecare punct prestabilit și ghidați de elevii gazdă. La finalul activității, grupele de lucru au prezentat fiecare printr-o poezie, piesă de teatru, desen, cântec, viziunea lor despre proiect, relațiile interculturale  și sloganele ce stau la baza proiectului Erasmus+ ( Peace – Pace, Tolerance – Toleranță, Solidarity – Solidaritate, Equality –Egalitate ).

Memorabile au fost  şi excursiile la Alberobello (declarat patrimoniu Unesco) și Matera (viitoarea capitală culturală europeană începând cu anul 2019),  prilej de a ne familiariza cu istoria, cultura şi credinţa poporului italian. Elevii şi cadrele didactice din cele cinci ţări participante în proiect s-au implicat în toate activităţile reuniunii. Inedite au fost prezentările realizate de elevii invitaţi la mobilitatea transnaţională. Fiecare echipă a avut de prezentat propria şcoală şi oraşul din care provin.

Ceremonia de încheiere a proiectului Erasmus+ a constat într- un spectacol numit Music on stage și Parlamentul European – dezbatere. Elevii din fiecare şcoală au reprezentat câte o țară europeană dezbătând teme din proiectul Erasmus + .

Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior întâlnirii, într-o atmosferă prietenoasă.