Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Voyage ŕ travers la Francophonie

În data de 18 martie 2021, elevii claselor a VI-a A, a VI-a B, a VII-a A și a VII-a B au sărbătorit prin imagine, cântec și culoare, Ziua Internațională a Francofoniei.

Termenul „francofonie” a apărut în jurul anului 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat prima dată pentru a denumi ansamblul persoanelor care vorbesc limba franceză (ca limbă maternă sau ca limbă învățată) și al țărilor în care se vorbește această limbă. Ziua festivă a fost aleasă pentru a marca crearea, la 20 martie 1970, la Niamey (Niger), a primului organism interguvernamental al francofoniei - Agenția de cooperare culturală și tehnică – devenită ulterior Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). În fiecare an, 300 de milioane de francofoni sărbătoresc limba franceză prin spectacole, concursuri, festivaluri de film, întâlniri literare, evenimente gastronomice sau expoziții artistice.

În cadrul activității „Voyage ŕ travers la Francophonie”, elevii au descoperit amploarea și diversitatea comunității francofone din întreaga lume, prin intermediul unor fișe de lucru, jocuri, videoclipuri și quizz-uri. Am întreprins împreună o călătorie fascinantă prin timp și spațiu pentru a înțelege frumusețea Francofoniei, ce reunește, într-un ideal de solidaritate și cooperare, toate continentele lumii.

Vineri, de la orele 21.00, reprezentanți ai clasei a IX-a B au participat la evenimentul online „Grande soirée quizz de la Francophonie 2021”, organizat pe platforma Zoom de Institutul Francez din România și animat de lectorii de limba franceză de la câteva instituții de învățământ superior din România, printre care și Facultatea de Litere de la Universitatea din Oradea. Într-o atmosferă amicală, participanții și-au putut testa cunoștințele legate de lumea francofonă și au ascultat fragmente muzicale interpretate de artiști din Europa, Africa și America de Nord, cu toții având drept numitor comun exprimarea în limba franceză.

Astfel, elevii noștri curioși, implicați și dornici de cunoaștere, au intrat pentru câteva ore în ritmurile marii comunități francofone a lumii.