Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Festivitatea de deschidere a anului școlar 2022-2023

Ca de fiecare dată, la început de toamnă, după binemeritata vacanță mare, în fapt mereu prea mică, cu emoție și bucurie, elevii, dascălii și părinții de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea s-au reîntâlnit în curtea școlii, pentru începutul unui nou an şcolar. Și când spui școală spui cunoaștere, spui devenire, formare și dezvoltare, spui îmbogățire intelectuală și morală, spui prietenie și bucurie, spui emoție și empatie.

             Așa cum e înțelept și ziditor, ca orice început să fie pus sub semnul proniei dumnezeieşti, festivitatea de deschidere a început printr-un moment de rugăciune, invocând ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toţi, învăţăcei şi dascăli deopotrivă, pentru lumină si har, care să se reverse la început, dar şi pe întreg parcursul anului şcolar, aşa încât sub ocrotirea Cerului, luminaţi, inspiraţi şi înţelepţiţi de către Marele Învățător să-și împlinească fiecare rostul și chemarea.

             Momentul de rugăciune a fost urmat de citirea de către Pr. Prof. Dorel Leucea, directorul adjunct al școlii a mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la început de an școlar, mesaj care subliniază importanța rugăciunii personale și comunitare în relația omului cu Dumnezeu.

             Dintre membrii prezidiului, la invitația Preacucernicului Prot. Prof. Radu Rus, vicar eparhial și directorul școlii, au luat cuvântul pe rând, transmițând fiecare câte un mesaj din partea instituției reprezentate, Pr. Prof. Florin Negruțiu- inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Domnul Marius Moș, director în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea și Doamna Prof. Univ. Dr. Gabriela Badea – preşedinte al Comitetului reprezentativ al părinţilor.

             Mulțumindu-le invitaților pentru mesajele transmise și pentru relația apropiată pe care fiecare o are cu școala, Pr. Prof. Radu Rus a transmis cuvântul de binecuvântare, de prețuire și apreciere pentru corpul didactic și pentru elevii Liceului Ortodox din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

             De asemenea, Preacucernicia sa a menționat faptul că în urmă cu 2 ani, grație unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat prin direcția de resort din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, a fost demarată o lucrare de anvergură, ce presupune reabilitarea integrală, interioară și exterioară, a tuturor spațiilor din cele trei corpuri de clădire ale școlii.

             Suntem în punctul în care lucrările sunt efectuate în proporție de cca 90%, așa încât v-am așteptat, dragii noștri elevi, într-o școală modernă și frumoasă, caldă și primitoare, care vă va oferi cele mai bune condiții de studiu, într-un ambient foarte plăcut, motivant și stimulator. Iar pentru asta se cade să fim foarte recunoscători celor care au făcut posibil acest lucru - Primăria Municipiului Oradea și firma Eurociv Cons SRL Oradea, director general doamna Luminița Butiri.

             Un cuvânt de bun venit le-a fost adresat în mod special celor care au pășit pentru prima dată în școală, bobocilor și celor aflați la început de ciclu de învățământ. Urăm bun venit în mod special boboceilor din clasele pregătitoare, bobocilor din clasele a V-a, şi nu mai puţin celor de clasa a IX-a. Vă asigurăm, pe voi dragii noştri boboci, si pe dumneavoastră, stimaţi parinti, dăruiți de Cer cu copii atât de frumoşi, că aţi ales o şcoală în care vă veţi simți bine, o şcoală prietenoasă, cu oameni calzi si cu inima mare, care le vor fi mereu aproape copiilor dumneavoastră, o şcoală preocupată în egală măsură de mintea şi de sufletul învăţăceilor, căci nu-i așa, ne-am format de mult o convingere din faptul că echilibrul dintre minte și suflet este premisa reușitei în viață. O şcoală în care procesul de invaţământ este unul de calitate, cu rezultate bune și foarte bune, obţinute printr-un efort conjugat, depus de elevi sârguincioşi, îndrumaţi de dascăli pasionaţi şi cu vocaţie, susţinuţi de părinţi care înţeleg rostul şcolii şi-i sunt mereu aproape.

             Împreună, elevi, profesori şi părinţi, vă invităm ca și-n acest an școlar să colaborăm permanent, completându-ne şi întregindu-ne reciproc, pentru rezultate cel puţin la fel de frumoase, care să ne bucure şi să ne înnobileze pe toţi!