Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Spiridușii lui Moș Crăciun

În această săptămână s-au încheiat activitățile lunii decembrie din cadrul Proiectului educativ județean „Copil ca tine sunt și eu”. Proiectul, coordonat de Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, județul Bihor, se adresează copiilor cu dizabilități integrați în învățământul de masă, iar școala noastră este partener în derularea activităților propuse, alături de alte instituții de învățământ care integrează copii cu cerințe educative speciale.

Clasele integratoare implicate în proiect, clasa a II-a C – profesor Veronica Isdrailă, clasa a IV-a B – prof. Florica Dăgău, clasa a VI-a C – diriginte prof. Gabriela Cadar, sub coordonarea responsabilului de proiect în instituția noastră – prof. de sprijin Laura Hava, au derulat activități cu scopul dezvoltării de atitudini pozitive față de copiii cu dizabilități, colegi de clasă și integrării lor active în comunitate.

Spiridușii clasei a II-a au formulat mesaje de încurajare pentru colegii care nu știu încă să citească. Aceste mesaje au fost notate pe bilețele, care apoi au fost afișate în clasă și fiecare copil a preluat spre păstrare biletele adresate.

Elevii clasei a IV-a au scris mesaje pozitive și urări pentru cei trei colegi cu dizabilități integrați în clasa lor. Acestea au fost notate pe globuri din hârtie, pe care le-au colorat cât mai atractiv, iar apoi cu ele au decorat brazii fiecărui coleg. La finalul activității, fiecărui copil integrat i s-a înmânat bradul, cu mesajele adresate, spre păstrare.

La clasa a VI-a, fiecare copil a avut rolul unui spiriduș pregătind un dar surpriză pentru un alt coleg în cadrul activității „Secret Santa”. Descoperirea darului cu expeditor secret a adus bucurie pe chipurile tuturor copiilor, inclusiv a elevului integrat. De asemenea, pentru acesta din urmă, colegii săi au elaborat bilețele cu mesaje de Crăciun în cadrul orei de dirigenție, continuându-se seria temelor despre fapte bune pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru.

„Copiii trebuie învățați cum să gândească, nu ce să gândească!” (Margaret Mead)