Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Europeană a Limbilor

la Liceul Ortodox din Oradea

La fel ca in fiecare an, elevii Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea au ales sa petreacă câteva ore in cadrul unor activități interactive, atractive si ingenioase desfășurate cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

26 Septembrie este ziua in care, cu mic cu mare, au ales să descopere particularitățile limbilor europene prin prezentări orale, realizarea unor afișe, concursuri sau dezbateri în limba engleză, germană sau franceză. Aceste activități nu numai că au stimulat imaginația și creativitatea copiilor, dar au și evidențiat frumusețea și complexitatea limbilor europene.

Copiii de gimnaziu şi-au rezentat cu interes personajele preferate din literatura europeană. Într-o atmosferă plină de entuziasm, am fost vizitați de Scufița Roșie și Micul Prinț din Franța, Ștrumfii din Belgia, Alba ca Zapada din Germania, Marc Aurelius din Italia sau chiar Harry Potter din Marea Britanie. Fiecare elev și-a creat costumul și s-a deghizat pentru a prezenta personajul în limba engleză, evidențiind însă și limba maternă a personajului. O parte din elevi au explorat diversitatea culturală și lingvistică europeană prin prezentări ale personalităților din diverse domenii, precum artă, literatură, sport și știință, jocuri interactive și discuții animate.

Copiii mai mici au exersat salutul în diverse limbi străine prin intermediul jocului și a muzicii.

O atracție deosebită au fost vânătoarea de comori cu provocări si Escape Room, care au constat în provocări lingvistice ingenioase şi în descifrarea unor coduri si mesaje ascunse. Munca in echipa, exersarea limbii engleze si dezvoltarea vocabularului au fost obiectivele principale ale activităților.

La nivel liceal, elevii au luat parte la concursul numit ‛European Music Playlist’ în cadrul căruia, pe echipe, și-au testat abilitățile de recunoaștere a limbilor străine pe baza audițiilor muzicale. De asemenea, au creat ‛The Languages Passport’, activitate care le-a pus la încercare cunoștințele de limbi străine împletite cu cele de istorie, geografie, științe și matematică. 

Totodată, s-au realizat postere cu titlul ‛Languages in my classroom/school’ care au evidențiat limbile care se vorbesc în comunitatea școlară a elevilor noștri și care, ulterior, au fost încărcate pe site-ul Zilei Europene a Limbilor, intrând astfel în competiția pentru cele mai creative lucrări. Nu în ultimul rând, am realizat prezentări cu tema ‛Things you might not know about languages’ care s-au dovedit foarte interesante și care ne-au îmbogățit cunoștințele despre limbile străine. 

La ora de limba franceză, La Journée Européenne des Langues a fost sarbatorită de cǎtre elevii de gimnaziu cu ajutorul aplicației Agentul Secret Poliglot 2023, alături de Lara în « Le voyage linguistique de Lara en Europe » pentru a descoperi lucruri fascinante care dau unicitate fiecărei limbi din Europa și prin crearea unui poster cu informații (ne)cunoscute despre limbile Europei. Bucuroși și plini de entuziasm că din acest an studiază încă o limbă modernă, elevii clasei a V-a au învățat să salute nu doar în limba franceză, ci și în alte 24 de limbi, cu ajutorul afișului creat de ei înșiși cu scopul de a le insufla pasiunea pentru limbile străine. Cei mai mari au fost invitați la Biblioteca Judeteana in cadrul Clubului de Lectura in limba franceza unde au creat personaje imaginare pornind de la textul “Tu veux etre ma famille?”

La nivel liceal, elevii au realizat si apoi prezentat afișe in limba franceza folosind instrumente web (Canva, Pixart etc) despre obiective turistice din Europa sau despre cuvinte specifice anumitor limbi. Am descoperit rețete tradiționale din Europa in cadrul unui concurs gastronomic in care elevii au prezentat originea, particularitățile si gustul rețetelor. De-asemenea, elevii au inscripționat tricouri cu mesaje specifice si ne-au dus in lumea muzicii prin prezentarea si discutarea unor melodii din diferite tari europene.

Elevii de liceu care studiază limba germană au participat la un consurs de abilități lingvistice identificând in poze texte scrise in diferite tări europene. Astfel ei au ghicit unde au fost făcute fotografiile. Realizarea și editarea unor video-uri cu mesaje poliglote a fost una dintre cele mai indrăgite îndeletniciri ale elevilor.

Reușita acestor activitati nu ar fi fost posibilă fara implicarea si munca catedrei de limbi moderne, respectiv a profesoarelor: Gabriela Cadar, Delia Sipos, Olivia Dehelean, Brianna Pintea si Paula Roiti.

Ŕ la prochaine!