Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Reuniunea cadrelor didactice care predau disciplina Religie din Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri 15 mai 2015, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a fost gazdă a conferinței cadrelor didactice care predau Religie din Eparhia Oradiei.  

Prima parte a întâlnirii a avut loc în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde, începând cu ora 9, profesorii de Religie au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum săvârșite de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei și Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.  

Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup coral de elevi din cadrul Liceului Ortodox.  

După Sfânta Liturghie, cadrele didactice s-au deplasat în sala festivă a liceului, pentru a doua parte a întâlnirii, conferința propriu-zisă. În deschidere, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, delegatul Chiriarhului, a transmis cuvântul de binecuvântare, de apreciere, de prețuire și de mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru întreaga activitate pe care o desfășoară dascălii de Religie din Eparhia Oradiei.  

În continuare, Preacucernicul Părinte Dr. Ioan Codorean, preot slujitor la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea şi director al Centrului Cultural Ortodox „Catedrala cu Lună” Oradea, a prezentat conferința cu titlul „Valenţele misionare ale parohiei şi mănăstirii în societatea actuală“.  

Tema conferinței se înscrie în contextul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2015 ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”. În acest sens, părintele conferențiar a subliniat necesitatea colaborării preotului paroh cu profesorul de religie, deoarece ambii își desfășoară activitatea pe teritoriul aceleiași parohii. Dacă preotul liturghisește la Sfântul Altar, profesorul de religie slujește la altarul inimii și al minții elevilor, călăuzindu-i pe aceștia spre Hristos Cel Euharistic, Care Se jertfește și Se dăruiește acestor elevi prin mâinile preotului. De aceea, în misiunea Bisericii trebuie cooptat atât profesorul de religie, cât și fiecare credincios în parte, deoarece însăși vocația creștină este una misionară, din momentul asumării Botezului și a preoției universale de către fiecare credincios, care devine membru și mădular al Bisericii.  

Pe lângă profesorii de religie din Eparhia Oradiei, la eveniment a participat și corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, în frunte cu Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul acestei facultăți.  

La final, Preacucernicul Părinte Protoiereu Prof. Radu Rus le-a mulțumit tuturor profesorilor pentru participare, asigurându-i de toată dragostea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei.