Text Box: Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" Oradea

Ziua Naţională a tuturor Românilor

Ziua Națională a României  a fost  sărbătorită,  joi, 29 Noiembrie și la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și structura sa Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, printr-un  program cu înaltă  încărcătură emoțională, atât pentru  cei care l-au susținut, cât și pentru  spectatori, elevi și profesori deopotrivă.

Programul a cuprins prezentarea  de către un grup de elevi, pe suport electronic, prin imagini, texte și comentariul aferent, a semnificației istorice naționale a marelui  eveniment  - Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 - care a desăvârșit unitatea națională a statului național unitar român. Au fost evidenţiate și evenimentele premergătoare și pregătitoare ale Marii Uniri - ,,Declarația de Independență de la Oradea” și rolul a două importante personalități orădene ale vremii: Episcopul Roman Ciorogariu şi avocatul Aurel Lazăr. 

A urmat un moment  liric, poezie patriotică, deosebit de apreciată de ascultători, datorită conţinutului emoţionant şi măiestriei artistice a recitatorilor. Înălțătoare momente a oferit apoi Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, care a interpretat  cu mare virtuozitate și  simțire națională cântecele patriotice atât de dragi nouă tuturor, încât  spectatorii au murmurat și cântat și ei, sala vibrând de vocile tinere și emoționate de mesajele patriotice ale versurilor cântate.

Astfel, festivitatea a reușit să creeze un moment de înălțătoare comuniune  sufletească, de conştientizare şi afirmare cu demnitate şi mândrie  a faptului că suntem Români, că ne bucurăm împreună, sărbătorind cea mai importantă zi  a națiunii române -1 Decembrie, Ziua Marii Unirii, așa  după cum a menționat în cuvântul de încheiere a festivității și  directorul instituției de învățământ Pr. prof. Radu Rus.

Mergând pe urmele evenimentelor istorice ale Marii Uniri, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, elevii Liceului Ortodox au efectuat o excursie la Alba Iulia, cetatea unirii, unde au vizitat Catedrala Încoronării, Muzeul Naţional al Unirii, cetatea şi au participat la festivităţile organizate pentru cinstirea Zilei Naţionale.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

<<click pe imaginea de mai sus pt. a vizualiza mai multe fotografii>>